З’явилися чутки про можливе зняття заборони на ввезення українського соняшнику до Болгарії

Джерело:  Agricensus
Болгарія

Наближається 1 грудня, коли, як очікується, закінчиться термін дії заборони Болгарії на імпорт українського соняшника. Відновилися суперечки з обох боків серед трейдерів та місцевих ЗМІ, а болгарські переробники знову висловили своє розчарування у зв’язку з тим, що їх відрізали від поставок, повідомили Agricensus торгові джерела.

Ці заходи були введені, щоб захистити болгарських фермерів від впливу транскордонних потоків, і були частиною ширшої протидії з боку країн ЄС, що межують з Україною, оскільки потік української продукції, що надходить до блоку, впливав на прибутковість місцевих фермерів.

Розмови з болгарськими торговими джерелами показали, що чутки про можливе скасування заборони на імпорт соняшнику до Болгарії відновилися з новою силою та активно обговорюються як учасниками ринку, так і місцевими ЗМІ.

Болгарські виробники олії в середу підтвердили свою вимогу повернутися до повної лібералізації імпорту соняшнику з України, повідомляють місцеві ЗМІ.

“Ми чекали два з половиною місяці, щоб подивитися, що станеться. Ніхто не питав нашої думки перед запровадженням заборони на імпорт з України, і тепер деякі умови знову обговорюються”, – повідомляють місцеві ЗМІ з посиланням на президента Асоціації виробників олійних Яні Янєва.

“Імпорт соняшника має бути лібералізований”, – цитує агенція слова Янєва.

Проте позиція болгарського уряду залишається неоднозначною; з одного боку, вони заявили, що переробники не залишаться без сировини, водночас відмовляючись підтвердити, що заборона буде знята.

Торгові джерела повідомили, що уряд тримає деталі в секреті у спробі потенційно стримати будь-яке невдоволення болгарських фермерів.

Проте відсутність ясності привела учасників ринку до збентеження і підживила ринкові чутки, оскільки необхідні постачання українського соняшнику та ріпаку, особливо з огляду на менший місцевий урожай цього сезону.

Урожай соняшнику в Болгарії в сезоні 2023/24 оцінюється в 1,6 млн. тонн, що майже на 24% нижче, ніж минулого року, згідно з оцінками місцевих ринкових джерел,

“Ймовірно, наші переробники вже виснажені, враховуючи дуже поганий місцевий врожай цього року і фермерів, які вирощують соняшник та пшеницю в якості живоплоту”, – сказав Agricensus місцевий болгарський трейдер.

“Сподіваюся, ситуація покращиться і заборону буде знято. Ми чекаємо”, – сказав Agricensus один із виробників соняшнику.

Водночас, болгарські покупці стурбовані новим режимом ліцензування в Україні експорту соняшнику, кукурудзи та ріпаку, згідно з планом, раніше узгодженим між Україною та Європейською комісією, а також бажанням українських фермерів продавати, враховуючи високі ціни на місцевому українському ринку.

“Є імпорт із України, але це болісно. Необхідно надати безліч документів, пов’язаних із проблемами, ви можете імпортувати, якщо заявите, що це для реекспорту побічних продуктів”, – сказав брокер із Болгарії.

“Звичайно, якщо не буде експортних ліцензій з України та митних проблем у Болгарії, у нас буде приплив соняшнику”, – додав брокер.

“Ймовірно, що заборона буде знята, але є питання щодо ліцензії, яка не має застосовності, поки щодо ніхто не отримав ліцензію”, – додало джерело в місцевій дробарці.

На момент публікації не було офіційного підтвердження щодо статусу заборони або планів щодо її закінчення.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!