ЗВТ із Туреччиною може негативно вплинути на роботу українських виробників соняшникової олії — Укроліяпром

подсолнечное масло

Угода про зону вільної торгівлі України з Туреччиною передбачає встановлення квоти в обсязі 50 тис. т на безмитне вивезення сировини, яка використовується для виробництва олії. Це загострить конкуренцію на українському ринку за насіння соняшника, на вивезення якого вже багато років діють загороджувальні мита, повідомили в асоціації “Укроліяпром” Алені Голубєвій.

“Туреччина має величезні переробні потужності власних олійноестракційних заводів, а насіння вирощує набагато менше, ніж необхідно країні. Раніше насіння брали в Росії, але й воно відгородилося митом. Туреччина дуже зацікавлена ​​в купівлі сировини для виробництва соняшникової олії в України. Як грім серед ясного неба, ми сьогодні дізнаємося неофіційно, що нібито домовилися про квоту в розмірі 50 тис. т насіння соняшника, яке турецькі підприємці можуть купити без сплати вивізного мита”, – повідомили в асоціації.

В “Укроліяпром” наголосили, що 50 тис. т насіння соняшника – це, по суті, два місяці роботи заводу-“тисячника” (тобто такого, що за день перевиконував норму у 10 і більше разів).

“Розуміючи це, Україна повинна боротися за кожне насіння, за кожен кілограм! Відкриття безмитного доступу турецьких переробників до українського насіння соняшника – це за фактом міна, яка закладається під фундамент нашої промисловості, яка лише за минулий рік поставила на 8,6 млрд дол. продукції на зовнішні ринки”, – наголосили у профільній асоціації.

В “Укроліяпром” зазначили, що в ході підготовки фінальної версії проєкту угоди про ЗВТ із Туреччиною влада з галуззю не консультувалася. Про непрозорість процесу при підготовці документу, який може містити невигідні для України економічні поступки, повідомили і в інших галузевих об’єднаннях.

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!