Зростання виробництва відновлюваного дизельного палива у США впливає світову торгівлю сировиною

Джерело:  Oilworld
этанол

11 червня Служба закордонного сільського господарства Міністерства сільського господарства США опублікувала звіт, в якому обговорюється, як нещодавній бум у виробництві відновлюваного дизельного палива в США призвів до зміни ринку як зовнішньої, так і внутрішньої торгівлі сировиною.

Споживання відновлюваного дизельного палива в США суттєво зросло за останні роки: приблизно з 250 мільйонів галонів у 2013 році трохи менше 3 мільярдів галонів у 2023 році. приблизно на 60% дизельного парку Каліфорнії, тоді як решта США залишається на рівні однозначних цифр.

У звіті Міністерства сільського господарства США згадується кілька ринкових факторів, які сприяли швидкому розширенню виробництва відновлюваного дизельного палива в США в останні роки, включаючи можливість перепрофілювання нафтопереробних заводів для виробництва палива. Виробництво відновлюваного дизельного палива розширилося за рахунок виробництва біодизеля, оскільки обидва види палива виробляються з однієї сировини. У звіті наголошується, що виробництво біодизеля поступово знижується з моменту свого піку у 2018 році: потужності відновлюваного дизельного палива перевершать потужності біодизеля у 2022 році, а виробництво відновлюваного дизельного палива перевищить виробництво біодизеля наступного року.

Згідно звіту, зростання потужностей та виробництва відновлюваного дизельного палива збільшило попит на сировину, що призвело до вибухового зростання імпорту рослинних олій та тваринних жирів у США. Міністерство сільського господарства США пропонує кілька прикладів, таких як схвалення Агентством з охорони навколишнього середовища США 2022 року стандарту на відновлювальне паливо, яке дозволило ріпаковій олії стати прийнятною сировиною для виробництва відновлюваного дизельного палива, що підтримало рекордно високий імпорт олії. Хоча більша частина канолової олії, що імпортується в США, використовувалася для виробництва палива, Міністерство сільського господарства США також зазначає, що збільшення імпорту канолової олії також допомогло заповнити витіснену соєву олію на інших ринках, таких як виробництво продуктів харчування, на яке вплинув зростання попиту на соєву олію для використання в якості сировини для біопалива. За даними Міністерства сільського господарства США, сплеск попиту на ріпакову олію навряд чи буде короткостроковим, оскільки очікується, що імпорт канолової олії до США, споживання харчових продуктів та промислове споживання встановлюватимуть рекорди третій рік поспіль у 2024-2025 роках. Більшість цієї канолової олії надходить із Канади. Приблизно 91% експорту олії з Канади в минулому році призначався для США, в порівнянні з 50-60% у попередні роки. Міністерство сільського господарства США зазначає, що постачання канолової олії повинні залишатися стабільними, оскільки Канада оголосила про плани щодо розширення потужностей з переробки протягом наступних кількох років.

Імпорт деяких інших видів відновлюваного дизельного сировини також різко збільшився останніми роками. За даними Міністерства сільського господарства США, вартість імпорту всіх тваринних жирів і олій більш ніж подвоїлася в період з 2022 по 2023 рік, при цьому імпорт відпрацьованої кулінарної олії (UCO) збільшився більш ніж утричі в 2023 році за рахунок збільшення імпорту з Китаю.

Очікується, що зміна структури податкових пільг у США, яка розпочнеться у січні 2025 року, сприятиме додатковому зростанню імпорту відновлюваної дизельної сировини. Міністерство сільського господарства США пояснює, що термін дії нинішньої податкової пільги для блендерів для дизельного палива на біологічній основі спливає та буде замінений податковою пільгою для виробництва екологічно чистого палива. Перехід від кредиту змішування до кредиту виробника означає, що податкові пільги застосовуватимуться лише до біодизельного палива, яке виробляється США. В результаті очікується, що попит на імпорт біопалива суттєво знизиться. Очікується, що зростання попиту на паливо, що виробляється в США, призведе до ще більшого збільшення імпорту жирів і олій для використання як сировина для біопалива, особливо сировини з нижчою вуглецевої місткістю, такого як жир, UCO та кукурудзяна олія.

Міністерство сільського господарства США зазначає, що бум виробництва відновлюваного дизельного палива вплинув не лише на ринки імпорту, а й на експортні ринки США відбулися зміни. Експорт сої зі США в останні роки має тенденцію до зниження, і очікується, що частка США у світовій торгівлі соєю залишиться нижчою за середній показник за 5 років у 2024–2025 роках.

Однак очікується, що у 2024–2025 роках внутрішній попит на сою встановить рекорд четвертий рік поспіль, що є прямим результатом розширення виробництва відновлюваного дизельного палива у США. За даними Міністерства сільського господарства США, стійке зростання попиту на соєву олію в США призвело до збільшення постачання соєвого шроту, що призвело до рекордного експорту соєвого шроту в 2022-2023 роках. Очікується, що зростання постачання та експорту продовжиться, при цьому очікується, що у 2024–2025 роках експорт соєвого шроту встановить рекорд третій рік поспіль.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!