Зростання імпорту американської сої Китаєм поки що не надає позитивного впливу на попит

соя

Дані про експортні продажі США за тиждень від 6 листопада показали, що до 1 145 500 тонн соєвих бобів було продано до Китаю, при цьому державна компанія Sinograin є ймовірним покупцем до 40 партій.

За оцінками кількох ринкових джерел, деякі з цих угод укладалися за ціною від 215 центів за бушель за січневими (F) ф’ючерсами на торгову біржу Чикаго (CBOT) до 185 центів за бушель за березневими (H) ф’ючерсами CBOT.

На думку учасників ринку, нещодавні торги соєю в США були укладені з премією до бразильської сої, яка є найдешевшим джерелом поставок при форвардних поставках. Крім нижчого вмісту олії в соєвих бобах США порівняно з бразильськими бобами, що робить перші довговічнішими варіантами зберігання, китайський трейдер також вважає, що надбавка, що сплачується за соєві боби з США, пов’язана з логістичними проблемами.

“Можливо, логістика в США менш перевантажена порівняно з Бразилією, тому можливіша своєчасна доставка”, – сказав трейдер.

Інші дотримувалися думки, що ці угоди могли бути ознакою міцніших і покращених торгових відносин між Китаєм і США у світлі Китайської міжнародної імпортної виставки в Шанхаї, на якій була делегація сільськогосподарських компаній і асоціацій під керівництвом Міністерства сільського господарства США.

Згідно з заявою, опублікованою Радою з експорту сої США, раніше у жовтні китайські зернові компанії, у тому числі COFCO та Sinograin, взяли участь в офіційній угоді про закупівлю сільськогосподарської продукції США у пізніший термін.

Попит на найближчі періоди залишається низьким

Учасники ринку зазначили, що підвищений попит на найближчі позиції відвантаження залишається слабким, на відміну потоку покупок, укладених на складські запаси. “Темпи закупівель у приватних дробильних підприємств все ще низькі”, – повідомило китайське торгове джерело.

За даними ринкових джерел, покриття споживчого попиту постачанням у грудні 2023 та січні 2024 року станом на цей тиждень склало 38% та 8% відповідно, проти 43% та 15% за аналогічний період минулого року. Покриття поставок у лютому 2024 року становить 36%, що значно нижче за торішній показник покриття, що становив 61%.

Крім того, учасники ринку вважають, що Міністерство сільського господарства США, швидше за все, скоротить світове виробництво сої у своєму листопадовому звіті «Оцінки світової сільськогосподарської пропозиції та попиту», який має вийти пізніше 9 листопада, що може надати підтримку і без того підвищеним ф’ючерсам на соєві боби, ще більше стримуючи інтерес купівлі.

У той час як одне торгове джерело відзначило, що низький спотовий попит може обмежити потенціал зростання цін, інший трейдер заявив, що вплив на попит переважатиме власне економічною ситуацією в Китаї.

“Індекс споживчих цін Китаю в жовтні впав на 0,2% у річному обчисленні, а індекс споживчих цін упав на 2,6% у річному обчисленні. Внутрішня економіка, як і раніше, виглядає досить слабкою, що продовжуватиме чинити тиск на попит”, – – сказали другі трейдери.

За даними S&P Global Community Insights, постачання SOYBEX CFR до Китаю в грудні зросло на $4,04/т порівняно з денним рівнем у $572,47/т 8 листопада, а січневе відвантаження зросло на $4,05/т до $565,49/ т.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!