Зростання фрахту панамаксів з українських портів до Китаю з наближенням нового сезону

Джерело:  GrainTrade
фрахт

У секторі панамаксів фрахтувальники змушені підвищувати ставки на транспортування зерна, так само як і в сегменті барж. Тим часом у секторах костерів і хендісайзів значних змін не спостерігається, а ставки демонструють незначні коливання +/- 1 $/т на окремих маршрутах, повідомляє «Українська зернова асоціація» (УЗА) з посиланням на ASAP.

У секторі панамаксів власники суден успішно наполягають на вищих ставках через активний попит на поставки ячменю наприкінці червня — першій половині липня. Погіршення ситуації в Червоному морі через нові атаки на судна також сприяє підвищенню ставок з боку судновласників, зазначають аналітики.

За інформацією фрахтового відділу Atria Brokers, ставки фрахту панамаксів для транспортування пшениці чи кукурудзи з українських глибоководних портів до південного Китаю зросли на 4 $/т до 52-54 $/т; ставки до південного В’єтнаму демонструють аналогічну динаміку і досягли 50-52 $/т. Фрахт до Бангладеш зріс на 4 $/т до 52-54 $/т.

У секторі хендісайзів ставки фрахту не зазнали значних змін і мають лише незначні корекції. Фрахт судна хендісайз із кукурудзою з глибоководних портів Одеси до східного Середземномор’я знаходиться на рівні 20 $/т. Ставки для транспортування тієї ж партії вантажу до Іспанії та східного узбережжя Італії становлять 23 $/т та 22 $/т відповідно. Фрахт до Тунісу зріс на 1 $/т до 23-25 $/т.

Фрахтування костеру з кукурудзою з українських портів Дунаю до Мармари зросло на 1 $/т до 16-17 $/т. Ставки до східного узбережжя Греції залишаються стабільними на рівні 19-20 $/т.

Немає серйозних змін щодо напрямку східного Середземномор’я, а відповідні ставки тримаються в межах 20-22 $/т. Водночас ставки до ізраїльських портів зросли на 1 $/т до 26-27 $/т. Ставки до східного узбережжя Італії залишаються стабільними на рівні 26-27 $/т, тоді як до Іспанії вони знизилися на 1 $/т до 28-29 $/т.

Фрахтові ставки для барж продовжують зростати завдяки пожвавленню вантажопотоку з українських портів. Фрахт баржі для транспортування кукурудзи з Рені/Ізмаїлу до Констанци зріс на 1 €/т до 11 €/т. Ставки фрахту для перевезення соняшнику з Рені/Ізмаїлу до Русе/Сілістри зросли на 2 €/т до 17-18 €/т.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!