Зростання цін та пташиний грип залишаються приводом для занепокоєння птахівничої галузі на 2023 рік – RaboBank

Джерело:  Meatinfo
куры

За словами старшого аналітика RaboBank Нан-Дірка Мюлдера, перспективи світової птахівничої галузі на 2023 пов’язані з сильними ринковими умовами, але очікується, що операційні проблеми посиляться.

Для більшості ринків прогноз на 2023 позитивний. Попит залишиться високим, а пропозиція обмеженою, але контекст змінюється. Економічний спад вплине на ринкові умови, а висока інфляція, що триває, чинитиме тиск на купівельну спроможність споживачів. Як правило, це призводить до підвищення попиту на курку, яйця та дешевші обробки.

Незважаючи на те, що все більше країн ризикує надлишком пропозиції, очікується, що світові ринки залишаться сильними в 2023 році, а світовий попит на птицю, як очікується, виграє від зниження продажів. Однак у багатьох країнах зростання попиту буде обмежено низьким реченням, що призведе до збереження високих цін. Хоча курятина є найкращим білком з точки зору доступності, це порушує питання про те, яку ціну готові платити споживачі. Це може призвести до руйнування попиту, особливо серед споживачів із низьким прибутком. Це відбувається в усьому світі, але особливо на ринках Азії, Африки та Латинської Америки, що розвиваються.

На додаток до цих ринкових змін виробники зіштовхнуться з ключовими труднощами на операційній стороні, а саме: ціни на корми та енергію, вартість та доступність робочої сили, пташиний грип та торгівля. Хоча ціни на корми будуть трохи нижчими, ніж у другому півріччі 2022 р., очікується, що корми та інші витрати, такі як енергія та робоча сила, залишаться високими. Крім того, у деяких регіонах наявність племінного поголів’я була обмеженою, що обмежувало розширення виробництва. Лідерство з точки зору ефективності, закупівель, складу кормів, біобезпеки та гнучкості може мати велике значення в умовах високовитратного виробництва та цінових ринкових умов у наступному році.

RaboBank очікує, що світова торгівля птахом залишиться стабільною у 2023 році на тлі жорстких умов пропозиції, при цьому всі основні експортери виграють від великих обсягів торгівлі та високих цін. Ключові теми, за якими варто стежити, включають штучний інтелект, втручання уряду та дисципліну постачання серед виробників. Державне втручання у періоди високих цін на продовольство, слабку економічну кон’юнктуру та зниження купівельної спроможності споживачів має важливе значення і може включати такі заходи, як відкриття імпорту або обмеження експорту, як ми бачили у 2022 році. Це ще один фактор, який може підтримати світових трейдерів у 2023 році.

Пташиний грип буде ключовим фактором, що впливає на багато ринків у всьому світі. Потенційне поширення вірусу в Південній Америці особливо важливе, особливо в Бразилії, що може струсити світові ринки, особливо якщо це станеться у ключових виробничих районах на півдні або центрально-західному регіоні. Оптимальні програми біобезпеки, моніторингу та компенсації матимуть ключове значення, і подальші дискусії щодо адаптації вакцинації як інструменту стануть більш актуальними.

У цьому контексті значної волатильності попиту та пропозиції ключове значення має дотримання дисципліни у пропозиції — нещодавній надлишок пропозиції у США показує, наскільки швидко можуть змінюватися ринки. Такі країни, як Бразилія та Таїланд, стикаються зі зростаючими проблемами. У випадку Таїланду відновлення виробництва свинини означає збільшення внутрішньої пропозиції м’яса.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!