Зростання цін на пшеницю у світі призводить до подорожчання хліба

UkrAgroConsult

Ціни на пшеницю у світі різко зросли від США до Росії, встановивши рекорд у Європі та піднявши ціни на хліб у всьому світі. І, можливо, найближчим часом не буде великого полегшення, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Урожай пшениці у 2021 році постраждав від посухи, заморозків та злив у основних країнах-експортерах. Це призводить до обмеження постачання пшениці, яка використовується у всьому, від коржів для піци та французьких багетів до азійської локшини та африканського кускусу, що призвело до підвищення базових цін на біржі в Чикаго майже до дев’ятирічного максимуму.

Це не тільки ставить під загрозу вищі рахунки за продукти харчування – це викликає у центральних банків ще більший головний біль, пов’язаний з інфляцією, та ризикує посилити глобальний голод, який вже досяг багаторічного максимуму. Занепокоєння викликає те, що високі врожаї в Аргентині та Австралії не зможуть повністю усунути дефіцит пропозиції, а поля в інших місцях лише засівають.

«Ми можемо бачити подальше зростання. Чим вища ціна, тим більший страх на ринку та більше панічних покупок», – заявили у Rabobank.

Пшениця в Чикаго торгувалася зі зниженням 2 листопада, досягнувши максимуму з грудня 2012 року, тоді як ф’ючерси в Парижі досягли рекордних 297 євро за тонну і закрилися на рівні 292,75 євро за тонну.

Ось що призвело до ралі:

  1. Виснажуються запаси.

Хоча у світі багато пшениці, більша її частина знаходиться у таких країнах, як Китай, який мало відвантажує за кордон. Очікується, що запаси у семи найбільших експортерах – найкращий показник наявності – знизяться до восьмирічного мінімуму. Аргентина та Австралія тільки розпочали збирання пшениці, але пройде майже рік, перш ніж силоси у Північній півкулі будуть заповнені наступним урожаєм.

  1. Протекціоністські заходи.

Росія – найбільший експортер сезону 2020/21 – у 2021 році почала обкладати експорт податком для захисту постачання та стримування внутрішніх витрат, а також сигналізувала про ймовірність запровадження квоти на закордонні продажі. Це допомогло уповільнити постачання та підтримати ціни в інших країнах, одночасно даючи конкуруючим постачальникам можливість захопити велику частку ринку.

  1. Потреби в імпорті

Хоча Єгипет, провідний імпортер пшениці, тимчасово відмовився від високих цін у жовтні, апетити імпортерів залишаються сильними: Саудівська Аравія забронювала більш ніж удвічі більші обсяги пшениці у своєму останньому тендері. Країни зазвичай накопичують запаси на кілька місяців, але уряди не можуть гарантувати, що вони закінчаться до наступного врожаю.

Зростання цін стає дедалі серйознішою проблемою. Президент Туреччини звинуватив мережі супермаркетів у різкому зростанні цін на продукти харчування, Єгипет готується підняти ціни на хліб, який він субсидує для своїх громадян, а Туніс не очікує на зниження цін на тверду пшеницю до врожаю 2022 року.

  1. Занадто дорогі добрива

Хоча зростання цін на пшеницю є гарною новиною для фермерів, їх витрати також зростають. Ціни на добрива зростають від Європи до Північної Америки через брак виробництва, що може позначитися на врожаях наступного сезону.

Озима пшениця складає основну частину поставок у Північній півкулі, і, хоча сівба майже завершена, фермерам необхідно запасатися добривами зараз, щоб підвищити врожайність та якість навесні. Французькі виробники вже стурбовані нестачею добрив.

 

Bloomberg

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!