Зростання цін на добрива може призвести до подорожчання

Підвищення цін на мінеральні добрива на глобальному ринку призвело до зростання витрат фермерів Азії, які займаються обробітком рису, заразом і підвищивши ризик його подорожчання, повідомляє Bloomberg.

“1 тонна мінеральних добрив тепер коштує дорожче 1 тонни рису”, – скаржиться Прамоте Чароенсилп (Pramote Charoensilp), президент Тайської асоціації сільгоспвиробників, що представляє інтереси фермерів, які займаються вирощуванням рису.

Світові ціни на мінеральні добрива злетіли до рекордних рівнів слідом за цілою низкою несприятливих подій, включаючи екстремальні погодні умови, зупинки хімічних заводів та урядові санкції. Погіршують ситуацію та енергетичні кризи в Європі та Китаї. У результаті інфляція набула тривожних часів, коли світові ціни на продукти харчування досягли десятирічного максимуму.

Тим часом влада КНР вводить нові перешкоди для експортерів, намагаючись тим самим захистити внутрішній ринок від дефіциту. Китай є ключовим постачальником карбаміду та фосфорних добрив, на частку якого припадає близько 30% світової торгівлі агрохімікатів. До найбільших їх споживачів входять багато країн, що вирощують рис, включаючи Індію, Пакистан та держави Південно-Східної Азії.

Вільфредо Ролдан (Wilfredo Roldan), голова Агентства з пестицидів та мінеральних добрив (входить до складу Міністерства сільського господарства Філіппін), очікує підвищення цін на рис та кукурудзу (70% від собівартості останніх припадає на витрати на мінеральні добрива). З аналогічних причин уряд В’єтнаму закликає своїх виробників рису вдвічі скоротити використання агрохімікатів.

 

Fertilizerdaily

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!