Зниження нафтових котирувань прискорило падіння цін на рослинні олії

пальмовое масло

Війна в Україні триває, і світ отримує все більше свідчень того, як російські солдати вбивають та знущаються над цивільним населенням на окупованих територіях. Фото та відео зі звільнених районів Київської області шокували цивілізоване суспільство, тому санкції проти росії незабаром будуть посилені, щоб вона була змушена зупинити криваву бійню у центрі Європи.

Європейські країни не відмовилися від закупівлі російської нафти та газу, що на тлі зростання світових цін наповнює бюджет агресора. За оцінками Bloomberg, у 2022 році надходження до російського бюджету від експорту нафти та газу виростуть на 30%, що не дозволить обвалити економіку країни та змусити її зупинити війну.

Проте збільшення видобутку нафти та поставок зі Стратегічного резерву США на 1 млн барелів/добу, а також рішення ОПЕК+ про нарощування видобутку на 432 тис барелів/добу призвели до різкого зниження нафтових котирувань наприкінці минулого тижня.

Червневі ф’ючерси на нафту марки Brent на лондонській ICE Futures за останні 3 доби впали на 6,7% до 104,5 $/барель, а на нафту WTI на нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) – на 8,3% до 99,4 $/барель.

Падіння нафтових котирувань прискорило зниження цін на рослинні олії. За три останніх сесії травневі ф’ючерси на пальмову олію в Малайзії впали на 6,5% до 5566 рінггитів/т або 1320 $/т, втративши за тиждень 8,2%, оскільки на тлі низьких цін на нафту виробляти біодизель з пальмової олії стає невигідним.

Травневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго минулого тижня впали на 8,5%, але у п’ятницю виросли на 2% до 1568 $/т на прогнозах USDA щодо різкого збільшення площ сівби сої у США у 2022 році та скорочення площ сівби кукурудзи внаслідок високих цін на добрива.

Ціни на соняшникову олію залишаються на рівні 1900-2000 $/т FOB на тлі тривалого блокування портів та експорту з України, а також запровадження квоти на експорт олії з росії на рівні 1,5 млн т в період 15 квітня – 1 вересня 2022 р.

 

GrainTrade 

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!