Казахстан може скасувати мито на вивезення соняшнику

Джерело:  OleoScope
подсолнечник

У Казахстані з 15 лютого пропонують скасувати дію мита на вивезення соняшнику. З такою ініціативою виступили у Зерновому союзі Казахстану, пояснивши, що зняття експортних обмежень необхідне «для підтримки аграріїв напередодні посівної».

У галузевому об’єднанні вказують на високі залишки насіння, яке сформувалося на внутрішньому ринку: за даними Бюро національної статистики, до 1 січня 2024 р. запаси становлять 1,074 млн тонн.

«Актуальність скасування мита пов’язана і з тим, що багато сільгоспвиробників не провели необхідне сушіння соняшнику, а висока вологість олійного насіння в процесі зберігання призводить до втрати якості та скорочення попиту», – прокоментували в союзі.

Там також пояснюють, що у місцевих переробників сформовано високі запаси не лише самого соняшнику, а й сирої олії, оскільки з грудня темпи експорту готової продукції до Китаю суттєво знизилися через логістичні проблеми.

«Скасування експортного мита дозволить аграріям за справедливою ціною реалізувати насіння, яке має попит в Узбекистані та КНР, тому що різниця між внутрішньою та експортною ціною становить близько 60 тис. тенге (5 тис. грн) на тонні», – заявили в Зерновому союзі.

Таким чином, за їхніми оцінками, агропідприємства зможуть отримати додатковий дохід у розмірі 13,6 млрд. тенге (1,13 млрд. грн.).

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!