Зерновий коридор: уже дві доби на вхід не зареєстровано жодного судна

Джерело:  AgroPortal.ua
Зерновой коридор

Останні місяці зерновий коридор працював неефективно, зараз можна констатувати, що він повністю не працює через дії росії, яка останні два дні на інспекції на вхід не зареєструвала жодного судна. Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков під час Зернового клубу УЗА.

«З 1 травня до позавчора в середньому було два судна на вхід, за три доби вони реєстрували і брали участь в інспектуванні, а останні дві доби на вхід — 0 суден. Водночас близько 30 суден чекають на вхід, деякі з них вже в черзі понад 3,5 місяці. Безумовно, така ситуація підкреслює необхідність відкриття глибоководних портів через інші сценарії та механізми», — зазначив Юрій Васьков.

За його словами, план Б — це загальна сукупність альтернативних шляхів експорту, які дозволять аграріям забезпечити вивіз врожаю: це й західні кордони, і подальший розвиток дунайської інфраструктури.

Також над питанням роботи великих портів поза межами участі росії в «зерновій угоді» працюють усі структури, але коли це буде і в якому вигляді — кінцевого рішення немає.

«Можливість така є, але вона має бути дуже ретельно опрацьована, оскільки це не тільки комерційне питання і логістичне, але й питання безпеки, адже країна знаходиться в стані війни. Коли і яким чином можна буде працювати за альтернативним сценарієм, стане відомо, коли всі структури, задіяні в даному процесі, будуть до цього готові», — пояснив Юрій Васьков.

Він додав, що наступного тижня очікують на чітку відповідь від сторін, з якими Україна підписувала «зернову угоду», — ООН та Туреччини — щодо їхньої офіційної позиції стосовно цього документу.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!