Зеленський про “зерновий коридор”: Він має бути в безпеці, очікуємо практичних дій від ООН

Джерело:  Цензор.НЕТ
Зеленський

Для забезпечення роботи “зернового коридору” від ООН мають бути чіткі практичні дії, а не тільки заяви. Знаючи Росію, ніхто не може гарантувати безпеку під час експорту зерна. Про це він сказав під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром у Києві.

За його словами, угода щодо експорту зерна з Туреччиною й ООН чинна, тоді як Росія порушила власні домовленості з ООН та турецькою стороною.

“Коридор (зерновий – Ред.) має бути в безпеці. Фактично, знаючи Росію, він не буде з безпеці, якщо ООН дуже чітко і дуже твердо не почне працювати на рівні Генерального секретаря. Крім його слів, які були достатньо потужними, потрібні практичні дії. Цього ми поки що не побачили”, – зазначив глава держави.

Він зауважив, що Україна проводить з Туреччиною переговори щодо “зернового коридору” на різних рівнях. Він пообіцяв найближчим часом мати повну інформацію щодо бачення продовження функціонування коридору.

“Із Президентом Туреччини ми можемо говорити, як ми будемо діяти з ним, як ми можемо забезпечити безпеку в цьому коридорі. Тут є різні аспекти. Ми порушували питання щодо окремих конвоїв – їх потрібно обговорювати не тільки з Туреччиною, а й з іншими нашими партнерами. Я збираюсь це обговорити”, – додав Президент.

Він також чекає відповіді від українських військових щодо безпекової ситуації для продовження роботи зернової ініціативи.

“І ООН, і Туреччина, і військові – усі можуть сказати, що гарантії 100% ніхто не дає. Але це дуже легка позиція. Для України як держави це не та позиція, на яку ми готові йти, тому що для нас потрібно, щоб коридор діяв. І ми маємо на це повне право”, – підкреслив Зеленський.

Зеленський додав, що приватні компанії, які орендують кораблі і є трейдерами агропродукції, давно звертаються і заявляють про готовність брати на себе ризики, але йти коридором.

Він зазначив, що чекає відповідного плану від військових і Мінінфраструктури, як це можна зробити. 

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!