Збиральна кампанія: аграрії готові втратити прибутки, щоб забезпечити людей хлібом

Джерело:  AgroPortal

Цьогоріч провести жнива якісно, швидко і без втрат заважають не лише воєнні дії, а й примхи погоди. Проте, як захисники на бойовому фронті, так і аграрії на продовольчому роблять усе можливе і неможливе для наближення перемоги.

У ТОВ «Агрофірма «Псьол» на Сумщині почали збирання зернових три тижні тому, як і планували. Наразі роботи проводять згідно графіку з дотриманням усіх технологій.

Про це AgroPortal.ua розповів директор із розвитку ТОВ «Агрофірма «Псьол» Віталій Калініченко.

В «Агрофірмі «Псьол» уже давно докладають багато зусиль задля втілення найпередовіших всесвітніх практик у галузі агровиробництва. Тому урожайність пшениці та жита на досить високому рівні — 60 ц/га.

Незважаючи на складну ситуацію, керівництво компанії продовжує відстежувати агроінновації, щоб мати можливість реалізувати в господарстві.

«На врожайність у нас дощі не вплинули, а от на збирання зернових — так. Але нічого критичного немає — були певні затримки, які загальний графік не змінили. Можливо, опади вплинуть на врожай кукурудзи чи соняшнику, але поки про це рано говорити», — продовжує Віталій Калініченко.

У компанії відмічають вкрай складну ситуацію через відсутність гарантованого бачення того, що буде через кілька місяців чи наступної весни.

«Ми сьогодні не знаємо ні цін, за якими збуватимемо зерно, ні яким чином будемо його реалізовувати, куди його везти… Тут нам дійсно не вистачає державної підтримки і державного бачення ситуації. Доводиться все робити із надзвичайно великим ризиком для бізнесу. Скажу навіть більше: якби не йшлося про продовольчу безпеку нашого регіону, про те, що наші земляки будуть споживати взимку, то за таких умов слід було б узагалі відмовитися від посівної, законсервувати техніку і зберегти ресурси на той час, коли ситуація в країні стабілізується.

Однак, якщо на одному важелі вагів у нас знаходяться ресурси, то на іншому — буквально людські життя, продовольча безпека. І за таких обставин керівництво нашої компанії обрало другу позицію: ми готові втратити прибутки, але забезпечити людей взимку хлібом», — підсумовує Віталій Калініченко.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!