Збір врожаю на Харківщині та засіяна озимина на 95% запланованих площ: підсумки агросезону

Джерело:  Суспільне
жнива

У Харківській області аграрії зібрали зернові та зернобобові культури на 77% площ, вони намолотили понад 1 мільйон 756 тонн зерна. Для майбутнього врожаю фермери області засіяли озимину на площі більш як 223 тисяч гектарів — це 95% від запланованого.

Про це в етері Українського радіо Харкова розповіла начальниця відділу землеробства департаменту агропромрозвитку обласної військової адміністрації Оксана Федишина.

“Фінішна пряма” в польових роботах на Харківщині

За сезон у 2023 році аграрії Харківщини зібрали на 300 тисяч гектарів зернових більше, ніж у 2022 році, каже посадовця.

“В умовах сьогодення — це гарний показник. Цьогоріч, як і минулого року, аграрії Харківщини зібрали понад 1 млн тонн зерна пшениці, цього буде достатньо для задоволення виробничих, продовольчих потреб. Це дасть змогу як переробити зерно на муку, так і експортувати залишки. Зараз наші аграрії вже вийшли на фінішну пряму в польових роботах. Ще збиратимуть пізні культури — це кукурудза на зерно та соняшник”, — говорить Оксана Федишина.

За її словами, збільшилась посівна площа, якщо порівняти з 2022 роком. Як наслідок — площа збирання стала більшою.

“Ми пам’ятаємо, що у 2022 році був дуже складний період збирання: вересень, жовтень були дощовими, частину врожаю не зібрали. Зараз соняшник зібрали на 71% площ — це 688 тисяч тонн. Торік на цю ж дату зібрали лише 49% від посіяного, і це було лише 274 тисяч тонн”, — каже Федишина.

Як погода вплинула на посіви на Харківщині

Тепла погода добре вплинула на розвиток самих рослин озимої пшениці, ячменю, жита, говорить Федишина. Додає: стан сходів, переважно, добрий та задовільний: вони зараз в нормальних умовах, у них достатньо вологи.

“Зараз уже другий тиждень ми спостерігаємо на території Харківщини значні дощі зі шквалистим вітром. У таку погоду проведення польових робіт призупинялися. Як тільки буде суха погода й аграрії зможуть технікою виїхати в поля, вони проведуть останні роботи — це збір кукурудзи на зерно, соняшнику та підготовка ґрунту для посіву майбутнього врожаю 2024 року. Це можна зробити навіть якщо буде мінусова температура”, — говорить начальниця відділу землеробства ОВА.

Як змінилася кількість агропідприємств на Харківщині

До повномасштабної війни в Харківській області працювали понад 2 тисячі сільськогосподарських підприємств, каже посадовиця.

Зараз їх менше, бо значна територія області була окупована, а після деокупації з’явилася проблема із замінуванням. Ми робили опитування: хто призупинив свою діяльність, в кого немає можливості обробляти землю, тому що там небезпечно і є міни. Близько 10% підприємств зараз не можуть працювати”, — говорить Федишина.

Розмінування полів на Харківщині

За даними обладміністрації, за попередніми оцінками в Харківській області потребують обстеження та, за необхідності, розмінування близько 159 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення.

розмінування полів
Понад 43 га полів Харківщини потребують розмінування саперами за даними облдепартаменту агропромрозвитку від 1 листопада 2023 року

“Так, нам хочеться, щоб відбувалося скоріше розмінування, але поки що так не виходить, першочергово розміновують критичну інфраструктуру. З понад 46 тисяч гектарів, які обстежили, розмінування потребують 43 тисячі 351 гектар. Фактично сапери розмінували лише 130 гектарів”, — говорить Оксана Федишина.

підрив на мінах
На Харківщині 27 людей зазнали поранень внаслідок підриву сільгосптехніки на вибухонебезпечних предметах, за даними облдепартаменту агропромрозвитку від 1 листопада 2023 року

“Від початку повномасштабної війни під час проведення сільськогосподарських робіт на полях області відбулося 30 випадків наїзду сільськогосподарської техніки на вибухонебезпечні предмети, внаслідок чого постраждало 27 механізаторів, з них: госпіталізовано із пораненнями 21, та від отриманих травм загинули четверо”, — повідомили в обладміністрації.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!