Збільшення імпорту соняшникової олії до Індії тисне на ціни соєвої та пальмової олії

Джерело:  GrainTrade
соняшникова олія

Ціни на соняшникову олію стали нижчими, ніж на соєву та пальмову на тлі посилення конкуренції між основними експортерами – Україною та рф, частка яких у загальному світовому експорті складає понад 70%. Це дозволило Індії придбати рекордні 500 тис т цієї олії з поставкою у червні, – повідомляє Reuters.

Активізація поставок соняшникової олії до найбільшого світового імпортера рослинних олій – Індії дозволить скоротити запаси цієї олії у Чорноморському регіоні, що сприятиме зростанню цін.

Ще кілька тижнів тому сиру соняшникову олію з поставкою у червні в Індії пропонували по 940 $/т CIF (ціна враховує вартість фрахту та страхування), соєву – по 1015 $/т CIF, а пальмову – по 950 $/т CIF.

У попередньому сезоні Індія щомісяця купувала в середньому 250 тис т соняшникової олії, переважно з Чорноморського регіону. Але промисловості знадобиться час для переробки 500 тис т поставленої у червні олії, тому у липні її імпорт скоротиться.

Нагадаємо, що пальмову олію Індія купує переважно в Індонезії, Малайзії та Таїланді, а соєву – в Аргентині, Бразилії та США.

Липневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго вчора впали на 1,6% до 942 $/т (-2,6% з початку тижня) на тлі сприятливої погоди у США та можливого збільшення площ сівби сої понад прогнозовані показники.

Серпневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі Bursa в Малайзії падають три сесії поспіль на тлі низького експорту та прогнозів збільшення запасів, і вчора знизилися на 1,1% до 6-тижневого мінімуму 3856 рингітів/т або 820 $/т.

Єгипетський GASC проводив міжнародний тендер по закупівлі рослинних олій, але скасував його через надто високі ціни пропозицій, придбавши на внутрішньому ринку у 5 компаній 25 тис т соєвої олії за ціною 973 $/т.

Агенція Fitch Ratings прогнозує, що світові ціни на пальмову олію у другій половині року знизяться внаслідок нарощування пропозиції олії, оскільки збільшення інтенсивності опадів стимулюватиме виробництво, особливо в аграрних регіонах Індонезії. «Після досягнення 950  $/т на початку квітня 2024 р спотові ціни дещо знизилися, і за підсумками 2024 р складуть в середньому 775 $/т», – вважають експерти Fitch.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!