Завершення посіву ріпаку в Канаді при сприятливих умовах прискорило падіння котирувань на ріпак на біржах та в Україні

Джерело:  Grain Trade
ріпак ціни

Незважаючи на прохолодну і дощову погоду в Канаді, станом на 10 червня фермери майже завершили посів ріпаку, що одразу призвело до різкого падіння цін на біржі, оскільки все ще залишаються великі запаси непроданого старого врожаю, а перспективи нового врожаю залишаються оптимістичними.

На біржі в Вінніпезі у п’ятницю липневі ф’ючерси на ріпак впали на 3,6% до 605 CAD/т або 440 $/т, показавши зниження на 10% за місяць до тримісячного мінімуму, а листопадові – на 2,5% до 624,6 CAD/т або 455 $/т (-9% за місяць). Фонди почали переводити свої позиції на листопадовий контракт, оскільки попит на ріпак падає на фоні наближення збору врожаю в ЄС і зниження цін на ріпакове та соєве масло.

Посів сої в США майже завершений, а стан посівів сої оцінюється на рівні 70% як добрі та відмінні проти 54% минулого року, що стало причиною зниження листопадового ф’ючерса на сою в Чикаго вчора на 1,8% і посилює тиск на котирування ріпаку.

На біржі MATIF в Парижі серпневі ф’ючерси на ріпак вчора впали на 2,4% до 457 €/т або 490 $/т (-2,6% за тиждень, -4,8% за місяць), слідуючи за зниженням котирувань на ріпак.

З початку 2023/24 МР станом на 9 червня ЄС імпортував 5,2 млн т ріпаку, що на 27% менше за відповідний показник 2022/23 МР, але спостерігається невелике зростання поставок з Канади.

В Україні стартував збір ранніх зернових, і ріпак почнуть збирати в кінці червня, але прогнози врожайності залишаються значно нижчими за минулорічні. Експерти MARS у червневому звіті прогнозують врожай ріпаку в Україні на рівні майже 4 млн тонн, що на 12% менше, ніж минулого року, але на 16% більше в порівнянні із середнім рівнем за 5 років. Площа оцінюється в 1,5 млн га, що на 16% більше, ніж у середньому за 5 років.

Експортні ціни на ріпак нового врожаю знизилися за тиждень на 10-15 $/т до 400-420 $/т або 17500-18500 грн/т з доставкою в порти Чорного моря, але більш високі форвардні ціни ще кілька тижнів тому будуть стримувати продажі з боку фермерів. Ціни на ріпак з доставкою до країн ЄС пропонуються на рівні 460-465 €/т, але з поставкою в жовтні-листопаді, тому українські фермери не поспішають контрактувати обсяги.

Дощі в основних регіонах вирощування ріпаку в Канаді та Австралії покращують перспективи врожаю і будуть суттєво тиснути на котирування в найближчі тижні.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!