Засуха рве плани. Що відбувається на світовому ринку оливкової олії цього сезону?

Джерело:  OleoScope
оливкова олія

Виробництво оливкової олії в ЄС очікує на значне зниження на тлі посухи, яка надає найсильніший вплив на галузь за останні кілька років.

У той же час інші гравці ринку – Туреччина, Туніс, Марокко та Сирія – націлені на заміщення європейського продукту, проте якість олії з цих регіонів поки що викликає у споживачів деякі сумніви.

В OleoScope вирішили дізнатися, що зараз відбувається з преміальним продуктом, чи варто очікувати до нього спаду інтересу в низці країн і як змінилися ціни на масло за останній рік.

Вплив посухи

Світовий ринок оливкової олії цього сезону переживає не найкращі часи. Показники глобального виробництва до кінця поточного сільгоспроку можуть опуститися до мінімального значення за останні кілька років, оскільки посуха в Європі серйозно вплинула на стан місцевих оливкових дерев.

Урожайна кампанія сезону-2021/22 була загалом непоганою, але в останні місяці ситуація почала стрімко погіршуватися. Країни Середземномор’я стали демонструвати показники нижче «поганого сценарію» через несприятливі погодні умови: спад виробництва в Іспанії фіксується на 50%, в Португалії – на 39%, в Італії – на 27%.

Греція стала єдиною країною ЄС, яка збільшила врожай, проте нівелювати зниження обсягів із сусідніх регіонів за рахунок невеликого приросту в 100-150 тис. тонн – неможливо.

З країн поза межами ЄС отримала рекордний урожай Туреччина, але на ситуацію на глобальному ринку це практично не вплине. Виробництво в інших країнах (Марокко, Сирія, Алжир, Ліван та ін), що спочатку володіють істотно меншою часткою рослин, у разі хороших погодних умов, теж зможе лише частково покрити недолік європейського продукту.

Крім того, у квітні-травні по всьому середземномор’ю встановилася дуже спекотна і суха погода: дощів немає з початку січня, і цвітіння дерев проходить гірше, ніж минулого року.

Поки відновлення виробництва передбачати дуже рано, все залежатиме від наявності злив у найближчі кілька місяців. Однак, якщо поточна погодна тенденція збережеться, то очікується також зниження споживання цього виду олії на тлі зростання цін через її обмежену кількість на світовому ринку.

«Оливкова олія відрізняється тим, що її виробництво обмежене кількістю дерев. Оливок не можна просто посадити якомога більше в тій чи іншій країні у разі поганого врожаю в якомусь місці – дереву до початку плодоношення потрібно від 3 до 8 років, а також потрібні площі під засадку з відповідним кліматом», – розповів «Олеоскопу» один із учасників. ринку.

Виробництво пішло на спад

За прогнозами аналітиків Мінсільгоспу США (USDA), цього сезону обсяги світового виробництва оливкової олії опустяться до багаторічного мінімуму, практично до 2,6 млн тонн – це на 660 тис. тонн нижче рівня 2021/22 МР і приблизно на 545 тис. тонн менше середнього значення протягом останніх 5 років.

Світове виробництво оливкової олії, тис. тонн

Основний спад припаде на країни ЄС: за оцінками Міжнародної ради з оливок (International Olive Council, IOC), зниження очікується на тлі скорочення випуску продукту в Західній Європі. Так, у трьох основних регіонах (Іспанія, Італія, Португалія) рівень виробництва помітно опуститься через посуху, невелике скорочення очікується і у Франції. Помітний приріст – приблизно в 1,5 рази – прогнозується у Греції. Невелике збільшення можливе в Хорватії, Словенії та на Кіпрі.

У той же час в USDA припускають, що випуск оливкової олії в 2022/23 МР також знизиться в Марокко (з 200 до 160 тис. тонн) і Тунісі (з 240 до 200 тис. тонн), які знаходяться в топ-5 провідних світових виробників продукту.

«Ймовірно, напруженість на світовому ринку оливкової олії збережеться в середньостроковій перспективі через відсутність гравців, здатних компенсувати дефіцит, що утворився. Туреччина, Іран, Туніс та деякі інші країни-учасники глобального оливкового ринку не мають виробничого потенціалу для повноцінної заміни експорту з Європи, – заявив «Олеоскопу» професор базової кафедри торгової політики РЕУ ім. Г.В. Плеханова Ібрагім Рамазанов. – Однак, враховуючи процеси глобального потепління та часті посухи у європейських регіонах-виробниках оливкової олії, Туреччина, Іран, Туніс та інші країни у довгостроковій перспективі можуть збільшити свою частку на світовому ринку».

Важливо відзначити, що на тлі посухи в Європі обсяги світової торгівлі оливковою олією цього сезону, найімовірніше, повернутися до рівня 2018/19 МР – до 1,18 млн тонн. Частка ЄС відповідно може скоротитися приблизно з 65% (2021/22 МГ) до 50%. При цьому Туреччина, навпаки, помітно зміцнить свої позиції на світовому ринку, завершивши 2022/23 МР з часткою більш ніж у 18% проти 5% сезоном раніше. Туніс, у свою чергу, зменшить пропозицію продукту в поточному сільгоспу, однак регіон збереже за собою частку в 3% у глобальній торгівлі.

Світовий експорт оливкової олії, тис. тонн

Втім, незважаючи на прогнозоване збільшення експорту в натуральному вираженні з боку низки регіонів, на ринку гостро будує питання високоякісної оливкової олії. Один із співрозмовників «Олеоскопа» в галузі повідомив, що зараз багато покупців мають певні питання щодо якості продукту тих продавців, які активно заміняють європейських постачальників.

«Особлива проблема – якість масла, яке за такої погоди страждає, оскільки більше пошкоджених оливок через посуху, менша кількість якісної олії. Відповідно, попит на якісну олію також зростає, що додатково штовхає ціни нагору», – заявив нам джерело на ринку.

А ціни на зростання

На даний момент вартість тонни оливкової олії Extra Virgin підскочила вже на 54% відносно травня 2022 р., зростання триває через підвищений попит, який, зокрема, фіксувався навіть цієї весни.

«Якщо брати до уваги європейські країни та найбільшого виробника оливкової олії – Іспанію, від якої залежать ціни на світовому ринку, то ми бачимо суттєве підвищення вартості продукту. У тому числі це пов’язано і з кліматичними умовами, – коментує «Олеоскопу» доцент аграрно-технологічного інституту РУДН Регіна Гуріна. – Але варто зазначити, що підвищення цін на європейську оливкову олію залежить не тільки від посухи, яка, в принципі, в деяких регіонах спостерігалася ще з 2014 року, а й від інших ситуацій: світової економічної кризи, енергетичних проблем, стрибків курсів валют і тощо».

І попит при цьому збережеться

У довгостроковій перспективі над ринком очікується зростання споживання оливкової олії, т.к. у нормальних цінових умовах ця категорія стабільно зростала практично у всіх країнах на тлі прагнення населення здорового способу життя.

«Особливо цей тренд посилився під час локдаунів – у низці країн категорія показала зростання до 30%. Це пов’язано з тим, що багато хто почав більше готувати вдома, хтось навчився це робити і взяв у звичку. Також на тлі епідемії люди стали виявляти інтерес до власного здоров’я, вітамінів», – заявив «Олеоскопу» один із співрозмовників у галузі.

У той же час, за прогнозами USDA, споживання оливкової олії цього сезону чекає невелике зниження – з 3,15 млн тонн (2021/22 МР) до 2,82 млн тонн. При цьому спад показників до сільгоспу 2017/18 становитиме лише 2%, що говорить про досить стійкий попит на цей продукт, особливо з боку ЄС, США, Туреччини та Марокко.

Світове споживання оливкової олії, тис. тонн

«У кожного споживача свої смакові переваги, хтось віддає перевагу виключно грецькій оливковій олії, а хтось привозить олію з Алжиру і вважає її найкращою», – пояснює доцент аграрно-технологічного інституту РУДН Регіна Гуріна.

Експерт також зазначила, що вітчизняний споживач суттєвих змін та втрат через ситуацію на ринку не відчуває і, отже, не відчуватиме.

«Змін у масовому масштабі на полицях у рітейлі немає, основними виробниками оливкової олії, як і раніше, залишаються Греція, Іспанія, Італія. Попит точно залишиться на рівні попередніх років, спалаху не повинно бути.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!