Застосування добрив під соняшник за останні 20 років скоротилося у 10–12 разів

Джерело:  AgroTimes
подсолнечник

За останні 20 років застосування добрив під соняшник скоротилося майже у 10–12 разів, і цей чинник збільшує свій негативний вплив саме за скорочених термінів повернення соняшнику на попереднє місце в короткоротаційних сівозмінах.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer з посиланням на дані Миколаївської ДСДС.

«На сьогодні в більшості господарств південного Степу мінеральних добрив під соняшник уносять дуже мало, обмежуються 10–20 кг д. р./га складного добрива під час сівби. До того ж добрива зазвичай застосовують без достатнього урахування ґрунтових відмін, потреби цієї культури в поживних речовинах й інших чинників, що визначають їхню ефективність. Тому й існує неправильна думка про те, що соняшник мало реагує на добрива й уносити їх під нього невигідно», – йдеться у статті «Соняшник під сонцем».

Як показали дослідження науковців Миколаївської ДСДС, застосування добрив помітно зменшує негативну реакцію соняшнику як на скорочення терміну повернення його на попереднє місце, так і на вирощування по менш сприятливих для нього попередниках.

Так, у 5-пільних сівозмінах, де не вносили добрива, врожайність насіння соняшнику знижувалася на 28–30%, а на удобрених фонах це зменшення не перевищувало 20%.

Як зазначається, деякі господарства практикують унесення добрив у розкид під передпосівну культивацію. До того ж прирости врожаю від добрив значно знижуються, а в роки з недостатньою кількістю опадів взагалі відсутні.

Це пояснюється тим, що за внесення добрив весною основну їх масу загортають у поверхневий шар ґрунту, який слабко охоплює коренева система, і рослина погано використовує добрива. Особливо це стосується фосфорних добрив, бо рухомі фосфати переміщаються у ґрунті на незначну відстань.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!