Запаси пшениці у Туреччині різко скоротяться

Джерело:  IDK
Туреччина

Оскільки урядова заборона на імпорт пшениці триватиме до жовтня, а посушлива погода вплине на внутрішнє виробництво, кінцеві запаси пшениці в Туреччині на 2024-2025 МР, за прогнозами, скоротяться на 61% порівняно з попереднім роком, згідно зі звітом Служби закордонного сільського господарства (ФАС) Міністерства сільського господарства США.

Виробництво пшениці, як очікується, скоротиться на 11% до 18,75 млн тонн, тоді як імпорт, за прогнозами, скоротиться на 30% до 6,5 млн тонн, йдеться у звіті.

“Прогноз передбачає, що заборона на імпорт буде знята в жовтні, і тоді експортери борошна зможуть закуповувати необхідну їм сировину на міжнародному ринку”, – заявила ФАС.

6 червня Міністерство сільського господарства Туреччини оголосило, що призупинить імпорт пшениці з 21 червня до середини жовтня, щоб захистити турецьких фермерів від зниження цін та інших негативних наслідків під час збирання цьогорічного врожаю. Міністерство зазначило, що заборона може бути продовжена і після жовтня, якщо для цього будуть підстави.

Заходи будуть вжиті, щоб «не допустити, щоб наші виробники постраждали від зниження цін через щільність пропозиції в період збирання врожаю, забезпечити постачання сировини, необхідної для нашого експорту за рахунок внутрішнього виробництва, та забезпечити стабільність ринку на користь виробників», – заявило міністерство.

Туреччина є найбільшим у світі експортером пшеничного борошна, постачання якого становитиме 5,8 млн тонн (в еквіваленті пшениці) у 2024–2025 роках. ФАС зазначила, що «експортери борошна зазнають негативного впливу заборони на імпорт і стурбовані тим, що не зможуть запропонувати конкурентоспроможні ціни та втратять частину своїх ринків, якщо заборона триватиме і після жовтня».

У звіті йдеться, що експорт борошна, виробленого з пшениці вітчизняного виробництва, який був заборонений з вересня 2018 року, був лібералізований урядом Туреччини, а також експорт борошномельної пшениці, твердої пшениці та ячменю.

Перегляд виробництва пшениці в Туреччині у бік зниження обумовлений переважно несприятливими погодними умовами.

“Засуха призвела до втрат урожаю та якості в кількох критичних виробничих районах, особливо в Центральній Антолії та Егейському регіоні”, – заявила ФАС. «Очікуване зростання виробництва на південному сході Туреччини та регіоні Фракії не буде достатнім для компенсації втрат в інших місцях».

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!