Замбія зіткнулася з гострою нестачею кукурудзи

Джерело:  IDK
кукурудза

Замбія могла б імпортувати близько 1 мільйона тонн кукурудзи в 2024-25 МР для підтримки продовольчої безпеки після 50-відсоткового падіння виробництва основної сільськогосподарської культури країни через тривалі посушливі періоди, пов’язані з погодними умовами Ель-Ніньйо, згідно з звітом Іноземної сільськогосподарської служби ( (ФАС) Міністерства сільського господарства США (USDA).

Прогнозовані 1,6 мільйона тонн кукурудзи в 2024-2025 роках – це найменший урожай кукурудзи, зроблений у Замбії за останні 15 років. Сезон розпочався добре зі збільшенням посівних площ кукурудзи на 20%, що було викликано підвищенням внутрішніх цін і за рахунок посівних площ сої. Проте тривалі посушливі періоди збіглися з важливими стадіями вегетації та цвітіння кукурудзи, а лютий став найпосушливішим і найспекотнішим місяцем з 1981 року і призвів до повного неврожаю у багатьох регіонах Замбії, повідомляє ФАС.

«Кукурудза є єдиною найважливішою культурою в Замбії та основним продуктом харчування країни», — заявили у ФАС. «У виробництві кукурудзи в Замбії переважають дрібні фермери, які мають обмежений доступ до іригаційних технологій. У результаті більшість виробництва кукурудзи повністю залежить від опадів».

Кукурудза в Замбії, країні на півдні Африки, яка не має виходу до моря, є основним національним продуктом харчування у вигляді каші під назвою «інші». Кукурудза забезпечує близько 60% потреб у калоріях населення Замбії, що налічує близько 20 мільйонів чоловік.

Майже 1 мільйон гектарів кукурудзи було знищено посухою, яка змусила президента Замбії Хакаїнді Хічилему оголосити «національну катастрофу та надзвичайну ситуацію». Стратегічний продовольчий резерв Замбії складає близько 500 тисяч тонн кукурудзи. У результаті уряд Замбії дозволив приватному сектору імпортувати білу та жовту кукурудзу, хоча дозволено буде лише кукурудзу, яка не містить генетично модифікованої продукції.

Вимога відсутності ГМО суттєво обмежує імпорт кукурудзи із Замбії до сусідньої Танзанії, оскільки вона значною мірою виключає імпорт кукурудзи з Південної Африки, де понад 85% кукурудзи засівається генетично модифікованим насінням.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!