Залізничне перевезення українського зерна Молдовою подешевшає на 25%

Джерело:  Rail.insider
зерновоз

Знижка на тариф щодо транзитних перевезень українських зернових територією Молдови може становити щонайменше 25%. Питання порушувалося під час чергового засідання Українсько-молдовської ділової ради.

Сторони зауважили, що попри повномасштабну агресію РФ проти України торговельно-економічне співробітництво України і Молдови зросло на 10% торік і перевищило 1 млрд доларів.

Предметом взаємного зацікавлення є збільшення транзиту української агропродукції через Молдову на ринки ЄС та до інших країн, а також перспектива кооперації/створення спільних підприємств у галузі переробки, машинобудування.

Так, фактично досягнуто рішення щодо скорочення високих транзитних тарифів із боку Молдови.

«Країна не ввела обмеження на імпорт зернових із України та продовжила співпрацю в межах «коридорів солідарності». Водночас тарифи на перевезення тут на 57% вищі, ніж в Укрзалізниці. Тому зусиллями двосторонньої ділової ради, самої УЗ були проведені відповідні перемовини із залізницею Молдови, результатом яких стала згода останньої знизити розцінки на 25–27%. Роз’яснення щодо механізму отримання такої знижки має бути надане партнерами впродовж цього тижня», — наголошується у дописі.

Обговорювали і спільні зусилля щодо збільшення потужностей та модернізації молдовської залізниці, яка не були готова до такого обсягу вантажів з України. До роботи залучено й Укрзалізницю.

Учасники зустрічі підкреслили, що до подібних транзитних проєктів необхідно максимально залучати Румунію, порти якої активно використовуються для українського експорту. Така робота вже ведеться, працюють тристоронні робочі групи.

«Знявши високе тарифне навантаження, максимально спростивши прикордонний контроль вантажів, можна досягнути показників перевалки українських зернових через Молдову/Румунію до 1 млн т на місяць», — зауважили в УСПП.

Для цього потрібні порівняно невеликі інвестиції в 200–300 млн доларів.

«Можна створити єдину платформу на митниці. За два–три роки ми будемо членами ЄС і все одно матимемо її, то чому не почати зараз? Також Молдові не вистачає локомотивів: є 14, потрібно щонайменше 25», — підкреслив віце-президент УСПП, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

Це вигідно самій Молдові, адже лише від обслуговування українського транзиту її залізниця отримала 150 млн доларів прибутку.

Ділова рада ухвалила рішення про створення робочої групи щодо тарифної політики на транзит українських вантажів через Молдову. До неї увійдуть представники бізнесу, обох залізниць та урядовці України та Молдови.

Захід організували Український союз промисловців і підприємців та Національний конгрес промисловців і підприємців Молдови. До нього долучилися посли обох країн, державний секретар міністерства сільгоспполітики Молдови Василе Шарбан, заступник міністра агрополітики України Тарас Висоцький, торговий представник України Тарас Качка, представники Укрзалізниці, низки зернових асоціацій, Укрмашбуду тощо.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!