Закупівля Єгиптом та Алжиром чорноморської пшениці сповільнила зростання цін на пшеницю в ЄС

Джерело:  Oilword
пшениця

Ф’ючерси на європейську пшеницю у четвер практично не змінилися, оскільки відновлення із чотиримісячного мінімуму сповільнилося через жорстку експортну конкуренцію з боку чорноморських постачальників.

Ф’ючерси на пшеницю найближчого місяця постачання у вересні на Euronext не змінилися і становили 215,00 євро (234,63 долара США) за тонну.

Контракт відновився з чотиримісячного мінімуму вівторка 211,50 євро, але зіткнувся з технічним опором у вигляді розриву на графіку, що утворився під час зниження у понеділок.

Відстрочені позиції на Euronext закрилися невеликим зниженням.

Чиказька пшениця ослабла, оскільки стрибок, що стався вдень раніше, зійшов нанівець.

Цього тижня ринок пшениці отримав деяку підтримку за рахунок великих закупівель з боку Єгипту та Алжиру.

Проте західноєвропейська пшениця виявилася обділеною.

“Обнадіює той факт, що великі імпортери Алжир та Єгипет спільно закупили на тендерах цього тижня близько 1,5 млн тонн пшениці, що є значним вилученням з ринкової пропозиції”, – сказав один німецький трейдер.

“Однак оптимізм був підірваний низькими цінами на чорноморському ринку, особливо в закупівлях Алжиру, оскільки захід ЄС виглядав занадто дорогим, щоб виграти багато експортних продажів”.

За оцінками трейдерів, із 700 000–750 000 тонн пшениці необов’язкового походження, закупленої Алжиром у середу, близько 550 000 тонн може бути поставлено з росії, 120 000 тонн — з України, а решта — з Болгарії.

російська пшениця з протеїном 11,5% для постачання через Чорне море в серпні коштувала у четвер близько 207 доларів за тонну FOB, а українська 11,5% — близько 215 доларів за тонну FOB, що, за словами трейдерів, приблизно на 20 доларів за тонну тонну дешевше, ніж у західному ЄС.

російська пшениця із вмістом протеїну 12,5% коштувала 217–218 доларів за тонну FOB, що приблизно на 20 доларів нижче за ціни в західних країнах ЄС.

У Франції, найбільшому експортері пшениці до ЄС, висловлюються побоювання щодо недостатнього експортного попиту на пшеницю, навіть якщо врожай скоротиться.

“У якийсь момент нам доведеться зайнятися експортом”, – сказав аналітик Argus Себастьєн Понселе.

Міжнародна рада із зерна (IGC) у четвер підвищила свій прогноз світового врожаю пшениці на 2024/25 рік, підкресливши великі світові запаси в короткостроковій перспективі.

IGC також переглянув свій прогноз світового виробництва кукурудзи, хоча трейдери побоюються втрат кукурудзи через погодні умови у Чорноморському регіоні, що може мати негативні наслідки для ринку пшениці.

«Хвиля тепла, що зберігається в Чорноморському регіоні, губить посіви кукурудзи і може кардинально змінити ситуацію на ринку зерна», — сказав Понселе.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!