Закупівельні ціни сирого молока почали зростати

Джерело:  ІНФАГРО
молоко

Як і прогнозували аналітики молочного ринку, в липні закупівельні ціни сирого молока рушили вгору. Якщо у перших числах липня спостерігалися лише точкові зміни, то з середини місяця відбувається масове подорожчання сировини. 

Порівняно з червнем, вартість молока с/г підприємств у липні зросла в середньому до рівня 13,9 грн/кг без ПДВ (+22% до липня 2023 року). Середня ціна молока, що виробляється в господарствах населення, в червні підвищилася до 8,6 грн/кг (+14% до липня 2023 року). Актуальний діапазон заготівельних цін для молока с/г підприємств в кінці місяця переважно складав 12,8-14,6 грн/кг без ПДВ. Вартість сирого молока, виробленого в господарствах населення в основному знаходилась в діапазоні 8,0-9,5 грн/кг без ПДВ.

Спека завдала як прямої, так і опосередкованої шкоди галузі, погіршився довгостроковий прогноз виробництва сирого молока. Теплові удари скоротили надої корів на 20-25% відносно травневих піків, відновлення тварин може тривати від декількох місяців до півроку. Ще більш тривалим буде вплив на кормову базу, адже посуха не тільки сприяла росту ринкових цін концентрованих кормів, але й погіршила якісний стан основних кормів нового врожаю.

Загальна цифра виробництва молока всіма категоріями виробників за перше півріччя склала 3,5 млн т, що на 2,2% нижче аналогічного періоду 2023 року. Виробництво молока сільгосппідприємствами у першому півріччі на 5,7% вище, ніж в аналогічний період минулого року (1,5 млн тонн).

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!