Закон про штучний інтелект у сільському господарстві може з’явитися у США

Джерело:  AgroXXI
ШІ

Із пропозицією створити законопроект щодо ШІ в американському агропромі і згодом його схвалити виступила компанія Deere & Co. за підтримки приголосних сторін. Мета — допомогти більшій кількості фермерів купувати та підписуватись на точні сільськогосподарські інструменти зі штучним інтелектом.

Портал AgroXXI ознайомився зі статтею Кріса Клейтона, редактора DTN Ag Policy, опублікованої на порталі www.dtnpf.com, про очікувані зміни в агрополітиці США: «Комітет Сенату США з сільського господарства у вівторок провів слухання, присвячені можливостям та ризикам для фермерів та продовольчої безпеки внаслідок швидкого прискорення впровадження штучного інтелекту (ШІ) у сільському господарстві. З пропозицією створення спеціального закону, що дозволяє прискорити доступ фермерам до можливостей ШІ в агропромі, виступила компанія Deere & Co., чия ініціатива зустріла широку підтримку.

Сенатор Деббі Стабеноу, демократ від Мічигану, голова комітету, відкрила слухання словами: «Американське сільське господарство завжди було в авангарді інновацій, і штучний інтелект може зробити революцію у тому, як ми вирощуємо, збираємо та розподіляємо наш урожай. У цій ситуації, що швидко змінюється, дуже важливо знайти баланс між використанням переваг ШІ і вирішенням проблем, які він викликає, таких як конфіденційність даних, наслідки для робочої сили і справедливий доступ до технологічних досягнень».

Високо оцінивши потенціал ШІ в АПК, вона назвала ризики у вигляді «передачі величезних обсягів даних до рук кількох приватних компаній, що може прискорити консолідацію в сільському господарстві та поставити дрібних фермерів, які не мають інвестицій для придбання нових технологій, у невигідному становищі порівняно з найбільшими холдингами».

Інший член комітету, сенатор Джон Бузман, також наголосив на «величезних можливостях технологій штучного інтелекту, починаючи від моніторингу худоби на предмет хвороб і закінчуючи точним землеробством, таким як цілеспрямоване внесення добрив і пестицидів, а також системи роботи іригаційних систем. “ШІ має потенціал значно підвищити ефективність та мінімізувати відходи, що призведе до підвищення врожайності та прибутковості”, – сказав він, але також вказав на потенційні ризики. На його думку, для захисту споживачів можуть знадобитися нові правила, «особливо коли йдеться про використання додатків, які опрацьовують конфіденційні дані».

Інші сенатори, визнаючи ефективність ШІ, аналогічно окремим побоюванням щодо того, як ШІ вплине на сільськогосподарську працю та робочу силу в сільському господарстві в цілому. Ще однією проблемою є забезпечення широкосмугового доступу інтернету у сільських районах Америки, щоб дозволити цим новим технологіям працювати.

Мейсон Ерлз, доцент Інституту штучного інтелекту харчових систем наступного покоління Каліфорнійського університету в Девісі, зазначив у своїй доповіді, що досягнення в галузі штучного інтелекту швидко прискорюються. Говорячи про розробку програмного забезпечення, він сказав, що зараз перехід від концепції до продукту відбувається набагато швидше, ніж 5 років тому. Усього за день ШІ може розробити модель продукту з оцінкою його потенціалу.

«Зрештою це означає, що ми швидше виводимо на ринок більше продуктів для сільськогосподарських стартапів та промисловості в галузі ШІ», — наголосив він, наголосивши, що ШІ, як і раніше, потребує даних і людського контролю, особливо експертиз у галузі сільського господарства. Ерлз припустив, що ШІ може стати “радником ШІ” для фермерів, але моделі все ще необхідно навчити, щоб давати правильні рекомендації.

Джамі Хіндман, старший віце-президент і головний технічний директор Deere & Co., сказав, що зараз компанія об’єднує понад 650 000 машин по всьому світу за допомогою стільникових мереж. Це дозволяє відправляти дані, зібрані під час посадки та збирання врожаю, до хмарного сховища для аналізу.

Хіндман також розповів про «технологію спостереження та обприскування» компанії Deere, яка використовує камери для сканування бур’янів із використанням штучного інтелекту та обприскування лише там, де це необхідно. “Але скорочення використання гербіцидів – це тільки початок потенціалу ШІ в сільському господарстві”, – сказав Хіндман, вказуючи на інші технології, такі як автономна обробка ґрунту.

Потім Хіндман закликав Конгрес США включити до законопроекту про сільське господарство такі пропозиції, як Закон про кредити на прецизійне сільське господарство та Закон про стимули та рішення щодо відповідального виробництва енергії та збереження навколишнього середовища (PRECISE). Обидва законопроекти відкриють для фермерів кредитні програми МСГ США та програми участі у природоохоронних витратах, щоб дозволити більшій кількості фермерів купувати обладнання для точного землеробства.

На засіданні також обговорювалися інші питання, в основному, пов’язані з довірою фермерів до збору даних і те, які вигоди вони отримають, коли ШІ буде використовувати їхню інформацію для свого навчання. У цьому плані фермерські спільноти мають певний скептицизм з приводу простої передачі всієї цієї конфіденційної інформації третім особам».

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!