Заборону на імпорт кукурудзи та продуктів її переробки розглядають у Казахстані

кукуруза

Складна ситуація з реалізацією кукурудзи у Казахстані. Як заявляли фермери, зерно знизилося в ціні вдвічі, продавати його нікуди. Нещодавно депутати звернулися до глави уряду із проханням розібратися у проблемі. Як повідомив Аліхан Смаїлов у своїй відповіді на депутатський запит, проблема в тому, що цього року фермери отримали надто високий урожай. Підприємства, що закуповують кукурудзу, заповнені. На засіданні міжвідомчої комісії обговорювалося питання про закриття імпорту кукурудзи, за підсумками якого було ухвалено рішення про те, що вживати цього заходу ще зарано. Однак це питання розглядатимуть надалі додатково, повідомляє агентство «АПК Новини».

У 2023 році площа кукурудзи порівняно з 2022 роком збільшилась із 181 тис. га до 188 тис. га. Урожайність становила 65,8 ц/га. Усього було зібрано 1 млн. 207 тис. тонн кукурудзи, що на 109 тис. тонн більше, ніж у 2022 році.

Частина зібраної кукурудзи переробляється на заводах АТ «АзіяАгроФуд» та ТОВ «Жаркентський крохмалопатковий завод» загальною потужністю 210 тис. тонн на рік. За даними місцевих виконавчих органів, для забезпечення повного завантаження ці підприємства прийняли кукурудзу, переповнені склади.

Друга частина кукурудзи йде експорту. За даними Комітету державних доходів Міністерства фінансів, за 11 місяців 2023 року експорт кукурудзи становив 74 тис. тонн, що на 7 тис. тонн більше ніж за аналогічний період попереднього року.

Решта реалізується на внутрішньому ринку. Проте на ринок впливає обсяг імпорту. За підсумками 11 місяців 2023 року до Казахстану імпортовано 17 тис. тонн кукурудзи, що на 5 тис. тонн більше за показник попереднього року.

«Складна ситуація з реалізацією кукурудзи у 2023 році зумовлена не зростанням імпорту, яке зросло незначно, а через те, що врожай кукурудзи був більшим, ніж у 2022 році. За даними офіційної статистики, станом на 1 грудня 2023 року залишок кукурудзи в країні становив 280 тис. тонн, що приблизно на 100 тис. тонн більше, ніж попереднього року», – повідомляється в документі.

При цьому, згідно з оперативною інформацією місцевих виконавчих органів, обсяг зерна кукурудзи до реалізації становлять 118,5 тис. тонн, у тому числі у Жетисуській області – 86,9 тис. тонн, Алматинській області – 31,6 тис. тонн.

Для вирішення проблеми збуту кукурудзи виробниками у цих областях уповноважені центральні та місцеві виконавчі органи оперативно взаємодіють у кількох напрямках. Мінсільгосп провів переговори з галузевими асоціаціями, республіканським молочним Союзом, а також Союзом птахівників щодо реалізації кукурудзи на птахофабрики, молочні ферми, ферми свинарства. Місцевим виконавчим органам надіслано повідомлення про звільнення сховищ та складів для ввезення нових партій кукурудзи. Спільно з “Атамекен” ведеться робота з відправки до Китаю нової партії із 150 компаній, включених до реєстру постачальників кукурудзи. Питання збуту кукурудзи в Іран, КНР та пошук нових ринків збуту опрацьовується з використанням можливостей посольств та торгових представництв Казахстану. Для оперативної оцінки ситуації та розробки шляхів вирішення на майданчику Мінсільгоспу проведено нараду за участю фермерів, галузевих асоціацій.

Розглянуто питання придбання АТ «АзіяАгроФуд» додаткових 20 тис. тонн кукурудзи, а також експорту акціонерним товариством «НК «Продкорпорація» 20 тис. тонн кукурудзи до Ірану, постачання на вітчизняні підприємства тваринництва та птахівництва питання обговорювалося.

«На засіданні міжвідомчої комісії з питань зовнішньоторговельної політики та участі у міжнародних економічних організаціях було розглянуто питання про закриття імпорту кукурудзи та продуктів її переробки, за підсумками якого наразі прийнято рішення про те, що вживати цього заходу ще зарано», – наголошується у відповіді на запит.

Також вживаються системні заходи, що передбачають збільшення потужності з переробки кукурудзи, у зв’язку з чим нині збільшено норматив надання інвестиційних субсидій на створення підприємств із глибокої переробки зернових культур, у тому числі кукурудзи, з 25% до 50%.

Також розроблено проект Комплексного плану розвитку переробки сільськогосподарської продукції та харчової промисловості на 2024 – 2028 роки, в якому передбачено заходи, спрямовані на підтримку вітчизняних сільгосптоваровиробників. Для вирішення завдань щодо переходу від первинного виробництва до випуску продуктів переробки у вищому ступені з доведенням частки переробки до 50% активно залучатимуться інвестиції у розвиток глибокої переробки рослинницької продукції, зокрема у переробку кукурудзи, у тому числі транснаціональні компанії.

Буде продовжено діючі заходи державної підтримки виробників кукурудзи – надання пільгових кредитів на весняно-польові та збиральні роботи, субсидування насіння, пестицидів, добрив, зрошення, а також кукурудзи, зданої на переробку.

Крім того, ситуація на ринку сільськогосподарських культур постійно змінюється від багатьох зовнішніх та внутрішніх факторів, таких як погодні умови, урожай, попит та пропозиція на світових ринках, геополітична ситуація, торговельна політика інших країн тощо.

Уряд проводить постійний моніторинг щодо деяких товарних груп щодо виробництва, споживання, ввезення та вивезення сільськогосподарської продукції.

«У країні буде передбачено додаткові заходи підтримки для вітчизняних сільгосптоваровиробників. Також будуть розглянуті та застосовані різні варіанти регулювання ринку, такі як кількісні обмеження (квоти) та заборона на вивезення товарів з метою захисту та стабілізації внутрішнього ринку», – також повідомляється у відповіді А.Смаїлова.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!