Заборона на імпорт у ЄС з росії та білорусі грає на користь підвищення цін на ріпак

Джерело:  AgroTimes
ріпак ціни

Зазвичай експортні ціни на ріпак корелюють з європейською біржею. Так відбувалось і цього сезону — в окремі періоди на ціни тиснули більш фундаментальні чинники.

Про це в інтерв`ю журналу The Ukrainian Farmer розповіла аналітик олійного ринку компанії «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.

«Саме таким основним чинником є прогнози врожаю головних світових виробників ріпаку. Світовий баланс ріпаку нового сезону є більш напруженим. Згідно з останнім звітом USDA, очікується зниження світового виробництва ріпаку майже на 2%. Серед провідних країн, де прогнозується зменшення збору, — ЄС (–6% до 2023/24 МР), Австралія (майже 4%) та Україна (–22%). Саме з Австралією Україна конкурує на ринку ЄС, що буде виступати чинником підтримання цін. На користь підвищення цін також грає заборона на імпорт у ЄС з росії та білорусі», – зауважила аналітик.

За її словами, наразі світовим ціноутворювальним чинником виступає найбільший виробник ріпаку у світі — Канада, де очікується приріст урожаю на 4%, а також оперативні новини щодо погодних умов, стану посівів тощо.

«Традиційно початок масового збирання врожаю може скорегувати ціни вниз», – уточнила Світлана Купрєєва.

Вона також зазначила,  що позитивним індикатором відновлення українського ринку є відновлення з початку 2024 року форвардних програм експорту ріпаку.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!