За словами трейдерів, велика єгипетська угода щодо пшениці зірвана через умови оплати – Рейтер

Джерело:  Oilworld
доллар

Трейдери заявили, що спроби Єгипту домогтися відстрочки платежу дали зворотний ефект у його прагненні забезпечити великі постачання пшениці за вигідними цінами, внаслідок чого закупівля виявилася набагато меншою і дорожчою, ніж очікувалося.

Головне управління з постачання товарів (GASC), державний закупник зерна в Єгипті, прагнуло зафіксувати майже чотирирічні низькі ціни на пшеницю, випустивши свій найбільший в історії тендер, націлений на купівлю 3,8 млн метричних тонн для майбутнього постачання. Однак вимога GASC про 270-денні акредитиви призвела до вищих, ніж очікувалося, пропозицій та скорочення закупівель, кажуть трейдери.

“GASC намагалася діяти хитро, але вони були не єдиними, хто грав у цю гру”, – сказав Хешам Соліман, президент єгипетської торгової компанії Mediterranean Star.

Зазвичай GASC періодично проводить тендери, але в понеділок він мав намір покрити потреби Єгипту в пшениці з жовтня 2024 року по квітень 2025 року за один раз. Тендер залучив понад 100 пропозицій, але вони були з надбавкою, з цінами франко-борт від 244 до 350 доларів за тонну, що значно вище за ринкові ціни, за словами трейдерів.

«Продавцю доводиться платити за зерно, доставку та інші витрати, а потім чекати на оплату майже рік», — сказав європейський трейдер.

За словами трейдера, цей фінансовий тягар був врахований у пропозиціях, що звело нанівець переваги купівлі за низькими ринковими цінами та у великих обсягах.

В результаті, незважаючи на багатогодинні переговори щодо зниження ціни, постачальники знизили її лише несуттєво, кажуть трейдери.

GASC забезпечила лише 7% від своєї мети, уклавши контракти всього на п’ять поставок загальним обсягом 280 000 тонн за цінами франко-борт від 241 до 242,25 дол. США за тонну, що вище за ціни попереднього тендеру в липні, в якому GASC заплатила ціну франко-борт у розмірі 221 дол. США за тонну за 770 000 тонн переважно російської пшениці, незважаючи на те, що поточні ринкові ціни були нижчими.

Жодна із закуплених у понеділок партій пшениці не була поставлена ​​з росії, яка традиційно постачає значну частину імпорту Єгипту.

У понеділок у пропозиціях домінувала чорноморська пшениця, що відбиває конкурентоспроможне ціноутворення у регіоні.

“Постачальники з ЄС, США та Південної Америки вибули з гри, а росія, Україна, Румунія та Болгарія запропонували неперевершені ціни”, – сказав другий європейський трейдер.

“Незважаючи на відсутність російських гарантій безпеки суден, з України вирушає так багато пшениці, що імпортери готові ризикнути та закупити великі обсяги української пшениці із зони бойових дій”, – додав він.

Тендерна стратегія GASC, спрямована на отримання вигоди з низьких цін, у результаті обійшлася дорожче та забезпечила меншу потребу Єгипту у пшениці. За словами Солімана, ця невдача може змусити GASC невдовзі повернутися на ринок.

«Нова стратегія була приречена із самого початку. Тендер здавався відчайдушним. А без пропозиції премії компанії не мали стимулу надавати знижки», — сказав Соліман.

Економіст Медхат Нафей, колишній радник міністра постачання Єгипту, припустив, що GASC слід зосередитися на хеджуванні для захисту від волатильності ринку.

«Хеджування має бути головним пріоритетом GASC. Хоча страхування коштує грошей, його відсутність може коштувати набагато дорожче», – сказав Нафей.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!