За допомогою органічних добрив у МХП підвищили врожайність кукурудзи на 50%

биометан

У МХП для підвищення родючості ґрунтів та зменшення їх деградації використовують органічні добрива, оброблені за допомогою власного біогазового комплексу.

Про це йдеться у матеріалі «Оптимізація азотного живлення, органічні добрива, деструктори: досвід агрохолдингів».

«Ми використовуємо не лише класичне добриво — курячий послід, але й продукти після ферментації та біогазового збродження, які дозволяють зменшити ерозію ґрунту, покращити його вологопроникнисть. Ми зброджуємо курячий послід і гній ВРХ у наших біогазових реакторах, додаючи кукурудзяний силос і солому, що створює позитивний мікро- і макроелементний баланс для ґрунту, щоб чинити опір вітровій та водній ерозії», — відмітив Андрій Кравчук, фахівець з розвитку інновацій МХП.

Завдяки біогазовим технологіям в компанії отримують зелену енергію, скорочення викидів метану, чисті органічні добрива (рідку і тверду фракцію без насіння бур’янів та патогенної мікрофлори), а також збалансований мікроелементний склад добрива. Так, 1 тонна твердої фракції добрива з біогазових установок МХП містить 10-11 кг азоту, 7 кг фосфору та 7 кг калію. Тверду форму дигестату вносять як базове добриво.

Дигестат з біогазових установок МХП
Дигестат з біогазових установок МХП

Серед переваг дигестату біогазового зброджування є пролонгована дія, здатність покращувати водний і повітряний режими та регулювати кислотність від нейтральної до слабо лужної, що робить його хорошим для поглинання підкисленими ґрунтами.

Рідка форма органічного добрива, де міститься велика кількість амонійного азоту — основний поштовх для росту біомаси, стверджують в компанії. А гнучкі норми та часові рамки сприяють кращому розкладанню пожнивних решток. Вуглець з часом показує позитивну динаміку щодо вмісту гумусу в ґрунті. В компанії проводять дослідження ґрунту в кооперації з агролабораторіями, щоб визначити норми і часові рамки під окремі культури. Крім використання органічних добрив і сумішей, в МХП застосовують люцерну як сидерат.

Результати в 2021 р. характеризуються підвищенням врожайності озимих пшениці і ячменю на 25%, кукурудзи на зерно — до 50%.

На базі власного біогазового комплексу МХП реалізує програму пілотного внесення рідких та твердих органічних добрив для фермерів — «Органічний гектар». В обмін на біодобрива МХП фермери надають солому зі своїх угідь.

Проект «Органічний гектар»
Проєкт «Органічний гектар»

Цікаво, що МХП оголосив амбітну мету досягнення вуглецевої нейтральності до 2030 р. Наразі проводяться роботи з аудиту всіх парникових видів і деталізації стратегії.

 

SuperAgronom.com

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!