Чому миколаївському агроекспортеру ГК «Прометей не повертають борг із ПДВ

Джерело:  Прометей
Прометей

З січня 2022 року зерноторгова група компаній Прометей не отримала жодної гривні податкових відшкодувань. При цьому фактично процедура відшкодування ПДВ була відновлена ​​в червні поточного року. Однак, як повідомляли і в самій податковій, так і за словами представників бізнесу, паралельно було розпочато ретельні перевірки.

Неформально, мета цих ревізій полягає в затягуванні відшкодувань, оскільки частина підприємств не отримала виплати за січень і не має інформації, коли цей процес де факто буде запущений.

Однією з таких компаній стала ГК «Прометей», яка заявляє про відсутність фіскальних компенсацій обсягом 112 млн.грн.

У зв’язку з нестабільною ситуацією в Миколаєві всі дані про виплати ПДВ експортеру знаходяться в юрисдикції податкової Волинської області, яка не демонструє зацікавленість у вирішенні питання щодо відшкодування ПДВ Групі «Прометей».

При цьому слід зазначити, що компанія є однією з небагатьох, яка не закрила ту частину свого бізнесу, яка розташована в Миколаївському регіоні і знаходиться в безпосередній близькості до лінії фронту. Водночас, усі великі платники податків у Миколаєві вже зупинилися чи закрилися. Можливо, це і є причиною, адже негласно претенденти на відшкодування діляться на категорії, і «прифронтові» компанії, явно, не є фаворитами для фіскальних органів.

У цій ситуації незрозумілим є ще той факт, що повернення вже отримує бізнес, втрати якого не можна порівняти з «військовими» витратами агроекспортерів, стратегічного спрямування для економіки України. Зокрема про отримання виплат відшкодування заявляють члени Української асоціації меблярів. А більшість аграріїв, які й так перебувають на межі рентабельності, все ще чекають на свою чергу для отримання повернень. Тому тут питання фактичного повернення відшкодування не просто позитивна подія, це необхідна умова виживання на ринку.

Звісно, ​​зараз пріоритетом для країни є фінансування оборони та безпеки, проте вибіркове відшкодування ПДВ – це перехід економіки до ручного режиму і чи не залишає влада такою практикою лише одну альтернативу агробізнесу – перехід у тінь?

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!