З початку жнив ворог завдає інтенсивних цілеспрямованих ударів по полях

Джерело:  AgroPortal.ua
пожежа

Аграрна інфраструктура зазнала збитків вже на понад $50 млрд. До того ж, окрім руйнувань інфраструктури з початку польових робіт ворог почав завдавати інтенсивних цілеспрямованих ударів по полях щоб знищити урожай.

Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук у  Медіацентр Україна.

Фермери з Дніпропетровщини, Одещини, Херсонщини, а також  Донецької і Луганської областей, де постійно тривають обстріли, розмінували невеликі площі — 100-300 га і через такі обстріли втрачають врожай. Тому по часу продовження війни кількість фінансових втрат в аграрному секторі постійно зростає.

За словами Дениса Марчука, ускладнює ситуацію аграріїв ще й невизначеність, адже податкове навантаження для агровиробників збільшується. Наразі у аграріїв на порядку денному знаходиться законопроект пов’язаний з ліцензуванням паливно-мастильних матеріалів, який створює додаткові обтяження у вигляді акцизів на паливо.

Якщо сьогодні ми сплачуємо порядку 139,5  євро за 1 тис. л то за умови прийняття законопроєкту до 2028 року ця сума сягатиме 330 євро за 1 тис. л. Якщо законопроект приймуть в другому читанні, то вже з вересня почнуть підніматися ціни на пальне і з 2025 року навантаження на 1 га для товаровиробників зросте більше ніж на 5 євро.

За розрахунками ВАР, в сумі агробізнес має заплатити більше ніж 5,5 млрд грн, а до 2028 року ця сума буде складати 14 млрд грн. Денис Марчук наголосив, що це негативно накладається на роботу аграрного бізнесу, враховуючи що зараз сільгоспвиробники по зерновій групі працюють в збиток.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!