З липня Туреччина підвищує плату за проходження протоками Босфор і Дарданелли

Джерело:  Rail.insider
Босфор

Туреччина з липня підвищить плату за проходження протоками Босфор і Дарданелли на 8,83 % — до 4,42 долара за тонну вантажу. Про це пише Rail.insider із посиланням на турецьке видання Aydinlik.

Видання зауважує, що Головне управління морських справ Міністерства транспорту та інфраструктури Туреччини повідомило про введення нової норми щодо коефіцієнтів податків і зборів, які сплачуються за проходження через турецькі протоки. Тож вартість проходження ними становитиме 4,42 долара.

Очікується, що завдяки підвищенню дохід країни від перетину проток, який наразі становить 160–170 млн доларів, цього року наблизиться до 900 млн доларів.

З часу підписання 1936 року Конвенції Монтре, яка регулює судноплавство у зоні проток, основою для розрахування суми зборів є золотий франк. Зауважується, що до 2022 року вартість франка була фіксованою та становила 0,8 долара. Проте торік було ухвалено рішення, що вартість золотого франка переглядатиметься щороку наприкінці червня.

Нагадаємо, 7 жовтня минулого року влада Туреччини збільшила вартість проходу суден через протоки у 5 разів — з 0,8 до 4,08 долара.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!