З експериментального поля на Миколаївщині зібрали 7 т/га пшениці

Джерело:  AgroPortal.ua
жнива

Перший врожай пшениці, вирощеної за польською технологією Мзурі, зібрали на зрошуваному полі навчально-науково-практичного центру Миколаївського національного аграрного університету. Урожайність становить до 70 ц/га, повідомляє «Суспільне».

Як розповів керівник наукового парку університету Микола Карпенко, застосовуючи нову технологію, аграрії економлять посівний матеріал, пальне та інші ресурси. Ґрунт обробляється не суцільно, по всій площі, а лише у місці посіву культури.

«На полі за класичною технологією, де ми зараз знаходимось, і поле поруч, де посіяно за технологією Мзурі, ми бачимо різницю перш за все у наступному: якщо тут з однієї зернини формуються п’ять, максимум сім, а у середньому шість продуктивних стебел пшениці, то на експериментальному — 9-11 стебел», — говорить Микола Карпенко.

І це при тому, що за польською технологією для сівби використовується вдвічі менше зерна.

«Зважаючи на те, що за один прохід відбувається і внесення добрив, і сівба культурної рослини, то це досить серйозна економія на пальному, на заробітній платі, на навантаженні на механізми», — розповідає Микола Карпенко.

Восени 2022-го на полі наукового парку аграрного університету за технологією Мзурі висадили 50 га озимої пшениці, поточного року планують засіяти новим способом 300 га.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!