Європейська свинина подешевшала та ринула в Україну

Україна у жовтні імпортувала понад 6 тис. т, що майже на чверть перевищує попередній імпортний максимум, зафіксований у серпні 2021 р. (4,9 тис. т). Про це йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України.

Як зазначається, зниження котирувань свинини в країнах ЄС під тиском слабкішої закупівельної активності на внутрішньому ринку та малоактивної торгівлі з Китаєм забезпечило європейській свинині конкурентоспроможність навіть після вичерпання імпортних квот. Так, якщо у серпні середньозважена митна вартість кілограма імпортованої свинини становила близько $2, то у вересні вона знизилася до $1,82/кг, а в жовтні — до $1,74/кг.

«Митна вартість більшості товарних категорій протягом вересня-жовтня знизилася на 3-9 центів на кілограм. Переважна частина імпорту коштувала вітчизняним імпортерам 1,5-1,77 $/кг. Істотніше знизилися ціни на дорожчі позиції. Так, наприклад, у серпні середньорозрахункова ціна кілограма охолодженої обваленої свинини становила $2,93, то вже у жовтні вона знизилася до $2,48. Кілограм замороженої обваленої свинини з $2,37 у серпні подешевшав до $1,77, а жовтнева митна вартість іншої замороженої свинини знизилася майже на пів долара — до 1,6 $/кг» — коментують в АСУ.

До списку основних країн-постачальників свинини – Данії, Польщі, Нідерландів, звідки за 10 місяців завезли 85% імпорту – у жовтні додалася Бельгія (10% надходжень свинини за звітний місяць). Крім того, відновилося постачання свинини з Канади. Що стосується товарної структури, то питома вага охолодженого переднього краю, обваленої свинини та морожених окістів дещо знизилася (з сукупних 52% завезеної свинини за 9 місяців 2021 р. до 37,5% у жовтні) через більш активне постачання охолоджених напівтуш, та лопаток (понад третину завезеного за звітний місяць).

 

Аgroportal.ua

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!