Єврокомісія готова обмежити імпорт пшениці, кукурудзи, соняшника та ріпаку з України

Джерело:  Цензор.НЕТ
стоп

Очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн закликала уряди п’яти європейських країн, які просили вирішити питання ввезення української агропродукції, виробити загальноєвропейський підхід у рамках принципу єдиних ринків та митного союзу, а також пообіцяла додаткову фінансову допомогу місцевим фермерам та обмежувальні заходи проти української продукції.

Про це на брифінгу у Брюсселі заявила речниця Єврокомісії (ЄК) Дана Спінант, коментуючи відповідь голови Єврокомісії на лист прем’єрів Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Болгарії.

“Президент представляє три пропозиції щодо врегулювання ситуації на цих ринках”, – сказала вона.

За її словами, зокрема, до вже наданого пакету у розмірі 56,3 млн євро для найбільш постраждалих фермерів цих країн готується другий пакет фінансової підтримки у розмірі 100 млн євро.

“По-друге, ми будемо застосовувати превентивні заходи відповідно до чинних правил торгівлі щодо окремих категорій зерна. Це стосується, зокрема, пшениці, кукурудзи, соняшника та ріпаку. І, по-третє, ми розпочинаємо розслідування щодо інших чутливих продуктів” , – додала Спінант.

Вона також повідомила, що виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс обговорить вдень у середу ці напрямки дій та пропозиції з міністрами відповідних п’яти держав-членів вдень, а також із колегами з України.

“Із самого початку ми прагнемо, з одного боку, підтримувати Україну в експорті своєї продукції, в тому числі сільськогосподарської продукції, тому що це важлива життєва артерія для економіки України. Ми прагнемо допомогти вивести цю сільськогосподарську продукцію на світові ринки, де ця продукція необхідна, а також вирішити проблеми, пов’язані з продовольчою безпекою, і ми повністю віддані підтримці наших фермерів”, – наголосила представниця Єврокомісії.

В рамках цих пропозицій Єврокомісія готова заборонити імпорт пшениці, кукурудзи, соняшнику та ріпаку з України до п’яти країн, які повідомили про проблеми – Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії.

Таким чином, ухвалені урядами цих країн рішення замінять рішенням на рівні ЄС. Проте рамки заборони на імпорт, які може запровадити Єврокомісія, будуть вужчими, ніж ті, що Польща запровадила 15 квітня.

Для таких надзвичайних заходів і заборони імпорту окремих товарів також потрібна буде згода України, щоб уникнути можливого оскарження рішення у Світовій організації торгівлі.

Це питання має бути обговорено сьогодні, 19 квітня, на зустрічі віце-президента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса з представниками Польщі, Угорщини та Словаччини, а також Болгарії, Румунії та України.

Як повідомлялося, раніше у Європейській Комісії назвали неприйнятними односторонні дії щодо торгівлі після того, як Польща та Угорщина оголосили про заборону імпорту зерна та інших продуктів харчування з України, оскільки торгова політика є відповідальністю спільних органів ЄС.

Як повідомлялося, Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія заборонили імпорт низки сільськогосподарських товарів з України.

Після того Єврокомісія нагадала, що не підтримує такі одноосібні дії, оскільки питання щодо регулювання торгівлі належить до компетенції ЄС. Раніше ЄС виділив 56 млн євро для підтримки фермерів у прикордонних з Україною державах ЄС, а напередодні речник Єврокомісії оголосила про розробку другого, більш масштабного пакета такої допомоги. 

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!