Єврокомісія через місяць може продовжити заборону імпорту українського зерна до 5 країн Східної Європи — думка

Джерело:  Latifundist.com
ЕС стоп

«Хоча рішення задеклароване на один місять, але чорним по білому Європейська комісія написала, що готова продовжити. І продовжить, я думаю. Бо за місяць новий сезон, нові обсяги експорту і краще логістиці цих країн не буде, тільки гірше. До речі, якщо справді знімуть за місяць, це буде нелогічно і множить на нуль всі аргументи, чому вони зараз цю заборону вводять», — коментує експерт.

Він додав, що таке рішення — це удар по Україні. Тому що для цих п’яти країн агросектор всього до 2-5% ВВП, а для України АПК зараз один з двигунів економіки.

«Це сигнал росії і далі гальмувати «зерновий коридор», чого, певно, слід очікувати», — припускає Олег Нів’євський.

Серед позитивних сторін він виокремив наступні:

  • «ЄК визнає, що закиди партнерів, що ми їм ламаємо ціну — необґрунтовані (про в релізі не згадують)»;
  • «основна проблема — логістичні витрати/проблеми та забиті сховища. Але ж даних чи аналітичної записки нема… Ну і ж купляли і забивали сховища не українські компанії»;
  • «якщо спрацює, заборона на пшеницю, кукурудзу, соняшник та ріпак та інші позиції бунтівниками буде знята. Транзит через 5ку буде, імпорт в інші країни ЄС також буде».

Проте, підкреслює експерт, у тексті рішення немає нічого про те, що країни вчинили погано і сильно вдарили по єдності ЄС.

Нагадаємо, 2 травня Єврокомісія прийняла рішення про заборону імпорту української агропродукції (пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику) до 5 червня.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!