ЄС знижує прогноз урожаю олійних культур та оцінку імпорту соняшнику з України

Джерело:  Зерно Он-Лайн
подсолнечник

Консалтингова агенція Strategie Grains знову знизила прогноз урожаю олійних культур у Європейському союзі, що призведе до зменшення їх пропозиції в поточному сезоні.

Згідно з останнім прогнозом Strategie Grains урожай ріпаку, основної олійної культури ЄС, складе 18,9 млн т, що нижче за серпневий прогноз (19,3 млн т) і показник минулого сезону (19,4 млн т).

Зниження пропозиції ріпаку до ЄС буде частково компенсовано імпортом. Прогнози імпорту ріпаку з Австралії та України було переглянуто у бік збільшення, йдеться у повідомленні Strategie Grains.

Пропозиція австралійського ріпаку має підтримуватись великими запасами та новим урожаєм, перспективи якого залишаються сприятливими, незважаючи на дефіцит вологи в деяких районах.

Майбутня збиральна кампанія ріпаку в Канаді, а також збирання врожаю сої в Південній Америці на початку 2024 р. може чинити тиск на ціни ріпаку в ЄС, вважають експерти Strategie Grains. Травневий ф’ючерс COMK4 на біржі Euronext має потенціал зниження на 25 євро ($26,99) за тонну.

Валовий збір соняшнику в ЄС у поточному році дорівнюватиме 10,3 млн т, що на 0,2 млн т менше попереднього прогнозу, але на 10% більше, ніж у 2022 р.

Прогноз імпорту соняшнику з України був переглянутий у бік зниження через менш конкурентоспроможні ціни і виходячи з припущення, що заборона на постачання української сільгосппродукції до п’яти країн на сході ЄС буде продовжена до кінця 2023 р., повідомляє Strategie Grains.

Урожай сої в ЄС складе 2,84 млн т (попередній прогноз – 2,87 млн т), що все ще приблизно на 14% вище торішнього рівня.

Погіршення прогнозів виробництва соняшнику та сої спричинене посушливими умовами в Румунії та Франції.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!