ЄС вивчає введення мит на всі сільгосптовари з рф та білорусі

ЕС стоп

ЄС вивчає введення заборонних мит не тільки на зернові, олійні культури та продукти їх переробки, а й на будь-які інші продовольчі продукти з росії та білорусії. Про це заявила голова МЗС Бельгії Аджа Лябіб на прес-конференції за підсумками засідання Ради ЄС з торгівлі, де було ухвалено рішення про введення з 1 липня “надвисоких” мит на зернові з росії та білорусії.

“Швеція запропонувала ЄС запровадити аналогічні мита і на інші продовольчі продукти з росії та білорусії, крім зерна”, – сказала Лябіб. Вона зазначила, що запроваджене Євросоюзом мито – це спосіб боротися із продажем “вкраденого в Україні зерна”.

Єврокомісія з початку війни постійно заявляла, що Євросоюз “не запроваджує обмежень проти аграрного сектору росії”.

Раніше Рада ЄС затвердила запровадження заборонних тарифів на імпорт з росії та білорусії з 1 липня наступних товарів: пшениця, кукурудза, насіння соняшнику, сушений горох та похідні товари, а також кормова продукція. Розмір мита може становити до 95 євро за тонну, що відповідає приблизно 50% вартості пшениці на європейському ринку (193 євро за тонну, за даними за березень).

Як заявив заступник голови Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, представляючи 22 березня розроблений Єврокомісією проєкт цього мита, це “фактична заборона на постачання зерна, насіння соняшнику та кормових культур з росії та білорусії на внутрішній ринок ЄС шляхом встановлення настільки високих тарифів, що це робить їх ввезення до ЄС економічно невигідним”.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!