ЄС виділяє додаткові кошти для країн, які є транзитерами агропродукції з України

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Європейський Союз активує кризовий резерв для фермерів у трьох східних країнах, які є транзитерами великого обсягу агропродукції з України. На думку експертів, це веде до зниження місцевих цін, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Європейська комісія надасть 56 млн євро (60 млн доларів) Румунії, Болгарії та Польщі, повідомив комісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський. В 2022 році 3 головні чорноморські порти України знову відкрилися для експорту зерна, але морська торгівля продовжується повільніше, ніж зазвичай, що змушує фермерів продовжувати транспортувати врожай через сусідні країни ЄС.

«Це підтримка країн, де фермери постраждали від збільшення імпорту з України. Ми спостерігаємо збільшення пропозиції, величезне зростання імпорту для прикордонних країн», – сказав він.

Рішення було прийнято для Болгарії та Польщі, оскільки поєднання їхнього власного виробництва та імпорту з України перевищило середній показник за 5 років до початку війни в Україні. Комісар сказав, що Румунія була додана через її положення в якості хабу для так званих «смуг солідарності».

Румунія отримає 10 млн євро, Болгарія – близько 17 млн євро, Польща – 30 млн євро. Суму можна подвоїти за рахунок співфінансування з бюджетів держав-членів.

В Угорщину та Словаччину також надходила значна кількість агропродукції з України. Але вони не отримають підтримки від фонду, оскільки їх сукупні обсяги виробництва та імпорту не перевищують середні показники за 5 років, заявив Войцеховський.

Позначки:, , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!