ЄС розгляне можливість субсидування транзиту зерна з України

Джерело:  УкрАгроКонсалт
ЄС
UkrAgroConsult

Єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський заявив 25 липня, що Євросоюз повинен розглянути можливість використання своїх коштів для підтримки вартості транзиту українського зерна через країни-члени ЄС, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

«Я представлю цю позицію в комісії, що ми повинні знайти рішення щодо того, як покрити транспортні витрати за кошти ЄС», – сказав він у Брюсселі, додавши, що поки неясно, звідки братиметься фінансування.

Войцеховський зустрівся з міністрами сільського господарства Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Болгарії на полях зустрічі міністрів ЄС 25 липня, щоб обговорити транзит українського зерна через їхні території.

П’ять країн домоглися тимчасової заборони на продаж українського зерна до середини вересня через скарги місцевих аграріїв про руйнівний вплив на їхній бізнес. Вони прагнуть продовжити цю заборону, яка не поширюється на товари, що прямують транзитом через їх територію.

Підтримка вартості транзиту є терміновою справою, сказав Войцеховський, оскільки більш висока вартість наземних маршрутів робить їх менш привабливими. Без будь-яких змін, сказав він, «росія виграє від ситуації, тому що це буде дешевше, ніж платити за зерно з України, що транспортується до балтійських портів, вартість цієї операції завжди буде вищою, ніж те, що може запропонувати росія на світовому ринку».

Україна змушена використовувати альтернативні шляхи експорту сухопутним і річковим транспортом після того, як росія вийшла з угоди, яка дозволяла їй здійснювати поставки морським транспортом. москва також завдала ракетних ударів по ключовій портовій інфраструктурі України.

Войцеховський зазначив, що заборона п’яти країн на закупівлю зерна з України закінчується 15 вересня, і що ситуацію потрібно буде оцінити, перш ніж приймати рішення щодо будь-яких наступних кроків.

Минулого тижня Польща заявила, що не дозволить імпорт українського зерна після закінчення чинної заборони, і закликала Брюссель продовжити обмеження до кінця року.

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телюс заявив 25 липня, що обсяг українського зерна, що проходить через Польщу, збільшився більш ніж удвічі до 262 тис. тонн з лютого по червень. Він також закликав Європейську комісію допомогти у фінансуванні транзиту та інфраструктури.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!