Єгипет робить велику ставку на історичний тендер на 3,8 млн тонн пшениці

Джерело:  Oilworld
Египет

Державний закупник зерна в Єгипті, Головне управління з постачання товарів, оголосило у вівторок про проведення масштабного тендеру на закупівлю 3,8 млн тонн пшениці для покриття імпорту в період з жовтня 2024 року по квітень 2025 року. За словами трейдерів, це буде найбільшим тендером за всю історію.

Єгипет був одним із найбільших імпортерів пшениці у світі, в основному для забезпечення субсидованого хліба для десятків мільйонів своїх людей. Тільки GASC імпортує близько 5,5 мільйона метричних тонн пшениці щорічно для субсидування хліба.

GASC шукає пшеницю для періодів відвантаження, що охоплюють 1-15 та/або 16-30 числа кожного місяця, починаючи з жовтня по квітень, з датою відвантаження у лютому 16-28. Єгипет шукає вантажі на умовах франко-борту та закуповуватиме з використанням 270-денних акредитивів.

GASC просить трейдерів подавати заявки на поставки щонайменше на три місяці. Крайній термін подання заявок – 12 серпня.

“Це дуже дивний тендер”, – сказав один трейдер.

«Зазвичай ми подаємо заявки на перевезення за місяць чи два вперед. Було б дуже складно подати пропозицію про перевезення за шість чи сім місяців наперед», – додав він.

Трейдери повідомили агентству Reuters, що останній тендер вносить колосальні зміни в закупівельну стратегію GASC і може стати виграшною або програшною ситуацією для північноафриканської країни, яка намагається утримати свою економіку на плаву за підтримки Міжнародного валютного фонду та дружніх країн Перської затоки2, які тільки в мільярди доларів у вигляді кредитів та інвестицій.

Виступаючи на прес-конференції у вівторок, міністр фінансів Єгипту Ахмед Кучук заявив, що не всі наслідки світової хвилі розпродажів мають негативний характер, оскільки ціни на сировинні товари зараз перебувають на найнижчому рівні майже за чотири роки.

Незабаром після заяви GASC європейські ф’ючерси на пшеницю у вівторок зросли.

“Мої колеги (в уряді) користуються цією можливістю, щоб купити те, що нам потрібно в поточній ситуації на світовому ринку”, – сказав Кучук.

Проте трейдери скептично ставляться до здібності Єгипту реалізувати свої амбіції.

“Я сумніваюся, що вони зможуть отримати весь обсяг”, – сказав інший трейдер. Він сказав, що 270-денна оплата дуже відштовхує.

Проте третій трейдер заявив, що торгові будинки захочуть отримати цей бізнес і просто додадуть банківські витрати за 270-денне відстрочення платежу до своїх цінових пропозицій.

GASC заявила, що має намір підтримувати запас пшениці, достатній для задоволення дев’ятимісячного попиту.

Станом на липень стратегічні запаси пшениці в Єгипті оцінювали 6,9 місяців.

«Схоже, Єгипет хоче отримати великі запаси у сховищах чи принаймні у своїх книгах. Це може бути пов’язане як з фінансовими проблемами Єгипту, так і загрозою більшої війни на Близькому Сході», — сказав Reuters європейський трейдер.

“Вони можуть вистрілити собі в ногу, купивши заздалегідь, але потім пошкодувати, якщо ціни впадуть”.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!