Єгипет поки що не закуповує пшеницю під час неофіційних переговорів — трейдери

Джерело:  Oilworld
Египет

Державний закупник зерна в Єгипті поки не закупив пшеницю в ході неофіційних переговорів з постачальниками, які почалися на початку цього тижня після купівлі невеликого обсягу на тендері на 3,8 млн тонн, повідомили у четвер трейдери в Європі та на Близькому Сході.

Трейдери повідомили агенції Reuters, що Головне управління з постачання товарів (GASC) зважує ціни, про які запитують під час неофіційних переговорів, і все ще розглядає питання про те, чи слід здійснювати закупівлю через традиційний тендерний процес чи безпосередньо.

Раніше агентство Reuters повідомляло, що GASC вела переговори про купівлю до 1,8 млн тонн пшениці у продавців, включаючи росію, за заявленою ціною франко-борт близько 248 доларів за тонну з оплатою через 270-денні акредитиви.

Єгипет закупив на міжнародному тендері в понеділок лише 280 000 тонн пшениці, що не досягло цільового показника 3,8 млн тонн, оскільки трейдери заявили, що тривала затримка платежу призвела до зростання цін.

“Я не думаю, що фактичні переговори тривають”, – сказав один європейський трейдер. «Можливо вони займалися перевіркою цін. Їх цікавили російські поставки, а російські ціни останнім часом були нижчими у приватних угодах, ніж на державних тендерах».

Інше джерело повідомило, що пропозиція вже зроблена, і постачальники чекають на відповідь від GASC, яка розглядає можливість проведення більш відкритих закупівель на тендері.

GASC не відреагував на прохання надати офіційні коментарі.

У 2022 році за колишнього міністра постачання Алі Моселі та колишнього заступника голови GASC Ахмеда Юсефа Єгипет перейшов до прямих закупівель пшениці замість проведення тендерів, оскільки Моселі вважав, що на той момент це приваблювало більш конкурентоспроможні ціни.

За нового міністра та заступника голови GASC не робив жодних прямих закупівель.

Єгипет, один із найбільших у світі імпортерів пшениці, протягом останніх двох років боровся з високою інфляцією і потребував підтримки Міжнародного валютного фонду та дружніх країн Перської затоки для подолання валютної кризи.

Країна значною мірою залежить від імпорту пшениці, щоб забезпечити субсидованим хлібом десятки мільйонів своїх громадян, і нещодавно вжила заходів жорсткої економії для скорочення витрат, включаючи підвищення на початку цього року цін на хліб, що існував протягом десятиліть.

Нещодавно його прагнення домогтися відстрочки платежу дало зворотний ефект у його спробі забезпечити великі поставки пшениці за вигідними цінами на тендері цього тижня, внаслідок чого закупівля виявилася набагато меншою і дорожчою, ніж передбачалося.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!