Єгипет почне збирання врожаю пшениці раніше терміну

Египет

Єгипет розпочне жнива врожаю пшениці на два тижні раніше звичайного терміну на тлі зростання світових цін на зерно та загрозу перебоїв з імпортом, повідомили у понеділок три єгипетські міністерства.

“Міністр продовольчого забезпечення та внутрішньої торгівлі, міністр фінансів та міністр сільського господарства видали указ про початок збирання врожаю місцевої пшениці з 1 квітня замість 15 квітня… сезон завершиться наприкінці серпня”, – повідомляється в прес-релізі.

За словами міністерства продовольчого забезпечення, відомство розраховує на сумарний урожай близько шести мільйонів тонн. “Стратегічний запас пшениці до кінця сезону за рахунок місцевого продукту буде забезпечено на вісім місяців”, – заявив представник відомства Ахмад Камаль.

Також у понеділок відбулося засідання комітету кабінету міністрів Єгипту, уповноваженого вирішувати проблеми із зростанням цін. Прем’єр-міністр Мустафа Мадбулі повідомив, що президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі доручив підготувати різні сценарії вирішення наслідків кризи зростання цін і вжити заходів щодо їх усунення.

“Мінфіну доручено підготувати екстрений план для реагування на зростання цін зараз і в майбутньому на товари, що імпортуються”, – повідомив Мадбулі. Посилено контроль над магазинами з метою недопущення невиправданого зростання цін, ряду міністерств доручено не допустити дефіциту товарів, повідомив прем’єр.

Також за указом президента місцевим фермерам буде видано субсидію “для стимулювання збору максимально можливої ​​кількості пшениці”.

Раніше єгипетська влада заборонила експорт на три місяці всіх видів харчових олій, кукурудзи, пшениці, борошна, бобів та інших продуктів.

У Єгипті на початку березня почалося зростання цін на низку продовольчих товарів у зв’язку зі світовим зростанням цін через українську кризу. Так, ціни на місцеве м’ясо зросли на 10%, а на імпортне на 50 фунтів за кілограм (понад три долари), заявив глава департаменту м’ясників Торгової палати Каїра. Подорожчав також хліб через зростання цін на пшеницю.

Росія є головним постачальником пшениці Єгипту, з України Каїр також імпортує значну кількість зерна.

Раніше офіційний представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Томсон Пірі заявив, що війна в Україні може призвести до зростання цін на продовольство та голод у світі. Він зазначив, що басейн Чорного моря є одним з найважливіших регіонів для виробництва зерна та сільськогосподарської продукції, на Україну та Росію припадає 30% світового експорту пшениці, 20% світового експорту кукурудзи та 76% поставок соняшнику, тому будь-які перебої у виробництві чи постачаннях можуть призвести до зростання цін.

ПРАЙМ

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!