Єгипет: імпорт пшениці може впасти до 9-річного мінімуму

пшеница
UkrAgroConsult

Єгипет, найбільший у світі імпортер пшениці, скорочує закупівлі, оскільки два з його найбільших постачальників (Україна та Росія) втягнуті у війну, яка призвела до рекордно високих цін, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Згідно зі звітом Міністерства сільського господарства США, імпорт країни може впасти до 11 млн тонн у сезоні 2022/23, який почнеться в липні. Це буде найнижчий рівень за останні 9 років. USDA також скоротило свою оцінку на сезон 2021/22 до 12 млн тонн, що на 4% нижче офіційного прогнозу.

Цифри є новим прикладом того, як зростання цін на товари стримує попит після вторгнення Росії в Україну. Єгипет намагається підтримувати програму субсидій на хліб, яку використовують близько 70 млн його громадян, оскільки пандемія коронавірусу вдарила по національному бюджету, а зростання цін на пшеницю посилює проблему.

«Війна між Росією та Україною потенційно загострює і без того неврегульовані ланцюги поставок і спричиняє серйозні перебої в постачанні пшениці до країн Близького Сходу та Північної Африки/ Єгипет не ізольований від цих катастрофічних подій, які вже впливають на його імпорт пшениці з обох країн», – йдеться у звіті USDA.

Згідно даних USDA, Єгипет закупив понад 80% пшениці з Росії та України протягом останніх 5 років, за рахунок низьких цін та швидких термінів доставки порівняно з іншими регіонами. Українські порти були закриті, коли війна почалася, а економічні санкції проти Росії також ускладнюють закупівлі.

Державний імпортер країни, який імпортує близько 40% єгипетської пшениці, нещодавно скасував 2 тендери поспіль, оскільки пропозиції стали неактуальними, а ціни зросли. Єгипет планує відкласти подальші тендери до середини травня і веде переговори з іншими експортерами, такими як Аргентина та Франція, щодо поставок.

У звіті також скорочується прогноз імпорту єгипетської кукурудзи до 9,2 млн тонн у сезоні 2021/22, що на 0,5 млн тонн нижче офіційної оцінки USDA. На такому рівні закупівлі триматимуться і в сезоні 2022/23.

Країна зазвичай отримує близько 1/4 пшениці з України.

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!