Якщо не виникне додаткових ризиків з боку логістики, світовий рівень цін восени навряд чи перевищить минулорічний

Джерело:  AgroPortal.ua
гривня

В «УкрАгроКонсалт» не виключають, що якщо не виникне додаткових ризиків з боку логістики, світовий рівень цін восени навряд чи перевищить минулорічний.

Традиційно період збирання означає зниження внутрішніх цін, але цей сезон може стати виключенням.

В «УкрАгроКонсалт» виокремлюють фактори, які протягом останніх багатьох років обумовлювали сезонне зниження: 

  1. необхідність розраховуватись за товарні кредити (наперед поставлені МТР, наприклад) та за іншими форвардами;
  2. вічний дефіцит елеваторних потужностей на тлі майже постійного нарощування врожаїв.

«Особливості нинішнього року зменшують вплив обох цих факторів – форварди майже не працювали, а навантаження на елеватори зменшиться, адже пригадаємо, що урожай зерна цього року буде найнижчим за останні 10 років. До того ж протягом року спостерігалось активне будівництво нових елеваторів, особливо на заході країни, куди тепер спрямовані основні експортні потоки», – додають в «УкрАгроКонсалт».

Проте аналітики підкреслюють, що початок нового сезону натякає, що він буде трошки легшим для аграріїв за минулий. Серед позитивних моментів відмічають, що стартова врожайність ранніх культур трохи вища, як і початкові ціни, хоч ще зберігаються ризики стосовно пізніх культур, особливо через спеку в період запилення кукурудзи. Однією з ключових особливостей сезону, вважають в агентстві, може стати і збільшення переробки як зерна, так і олійних порівняно з попереднім сезоном.
Щодо ріпаку, то, за прогнозами аналітиків агентства, світові ціни в 2023/24 МР мають бути меншими, ніж минулого сезону. Світовий баланс попиту та пропозиції цього року виглядає краще, а в ЄС очікується гарний врожай. Увага ринку прикута до посухи в Канаді, яка є основним експортером ріпаку на світовому ринку, а також до продовження дії зернового коридору в Україні.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!