Які культури займуть ниви в 2023 році — прогнози Насіннєвої Асоціації України

Джерело:  SuperAgronom
посівна
  • Цього року посівна стартувала раніше — уже сіють горох, яру пшеницю і ячмінь.
  • Суттєвий плюс — здешевлення міндобрив на 30% порівняно до показників грудня.
  • Комплексні добрива триматимуться у ціні, попри те, що їх застосування зменшиться до економічно-обґрунтованих норм.
  • Конче потрібен захист насіння.

Зекономити на ЗЗР не вийде

Аномально тепла зима і низька вологість ґрунту потребує адаптації технології вирощування, а крім того, впроведення заходів захисту для мінімізації шкодочинного впливу шкідників та хвороб.

Тренд сезону — олійні і соя

Через складну ситуацію з експортом вже вирощеної продукції аграрії вносять зміни у структуру посівів, що формує картину попиту на посівний матеріал. На планування посівних площ і структури посівів суттєво вплинули результати по озимій пшениці — низькі ціни на початку та невисокі врожаї, а окрім того, неможливість працювати на звільнених землях через мінування та в областях, де ведуться бойові дії. Ми очікуємо зменшення структури посівних площ на 7 млн га порівняно із довоєнним показником 29 млн га.

Наразі спостерігаємо зростання попиту на насіння соняшнику, ріпаку та сої. Під просапними культурами і ярою пшеницею теж збільшать площі. Минулого року цукровий буряк був найбільш рентабельним і цього року площі під ним зростуть. Аграрії ще поки думають над вирощуванням кукурудзи — більш точні прогнози по площах будуть до кінця квітня.

Насіння ріпаку
Насіння ріпаку

Більше уваги буде до олійних культур, як ріпак і соняшник. Також прогнозуємо збільшення площ під соєю. Попит з боку іноземних покупців на українське зерно, олійні культури та продукти переробки залишається досить високим.

Може виникнути дефіцит насіння топових гібридів соняшнику

Наразі ринок повністю забезпечений насінням, втім, ми припускаємо можливість виникнення дефіциту топових гібридів соняшнику. Знаємо, що насіння соняшника сульфо вже практично відсутнє у всіх.

Високий попит ми відмічаємо на ярі культури (яра пшениця, горох, ячмінь), який, на мою думку, сформувався внаслідок того, що не всі встигли посіяти озиму пшеницю. Крім того, ярі вимагають менше затрат і мають короткий вегетаційний період.

Щодо кукурудзи, ми бачимо тенденцію до відновлення виробництва її насіння згідно з попередніми обсягами.

Насіння кукурудзи
Насіння кукурудзи

Інтерес до нішевих культур є, але «буму» не буде

Зацікавленість аграріїв нішевими культурами є. Я не можу сказати, що вона суттєво змінилася, але попит на гірчицю й надалі актуальний. В цілому картина схожа на минулорічну. Однозначно я можу стверджувати тільки те, що «бум» у цьому сегменті не спостерігається і в найближчому майбутньому його не буде. Куди більший попит на традиційні культури.

Складнощі посівної 2023

  • Аграрії, чиї поля або заміновані, або знаходяться на лінії вогню, можуть ще не скоро повернутися до своєї діяльності, адже розмінування може затягнутися на роки.
  • Економічна проблема — порівняно з попередніми роками, аграріям зараз потрібно інвестувати у бізнес власні кошті.
  • Невизначеність зі структурою посівів — раніше аграрії закуповували матеріал восени, а цього року закупівлі досі продовжуються і триватимуть до кінця весни. Фермери чекають кращих пропозицій як за якістю, так і за ціною.
  • Вартість посівного матеріалу зростає, хоча українські виробники і дистриб’ютори стараються тримати цей ріст в межах до 15-20%.
Соняшник
Соняшник

Попри дуже складний попередній рік, зазначу, що більшість аграріїв західної і центральної України відновили роботу дуже швидко. Усі намагалися втримати експортні ринки і свої позиції на них і цьогоріч ця тенденція продовжиться. 

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!