Які країни експортують найбільше сухофруктів?

Джерело:  EastFruit
сухофрукти

Розвиток технологій вирощування фруктів і ягід, поліпшення селекції, зростання популярності вирощування в закритому ґрунті та постійне вдосконалення технологій збереження якості та свіжості продукції – всі ці фактори, на думку експертів EastFruit, є загрозою для світового ринку сухофруктів. Адже більшість споживачів віддасть перевагу свіжому абрикосу, а свіжому винограду перед родзинками.

Однак у багатьох країнах світу, особливо в регіоні Центральної Азії, сухофрукти є важливим традиційним продуктом харчування. У Таджикистані й зовсім курага вважається чимось на зразок альтернативної валюти країни. Крім того, у багатьох рецептурах цілком сучасних харчових продуктів сухофрукти незамінні. Відповідно, сухофрукти були, є і будуть завжди, проте зниження обсягів їхнього споживання і стагнація світової торгівлі сухофруктами з тенденцією до падіння обсягів експорту є фактом, який заперечувати неможливо.

Проте – світова торгівля сухофруктами приносить країнам-експортерам до $5 млрд доларів виручки на рік, що є досить суттєвим показником. Питома вага сухофруктів у світовій торгівлі фруктами та горіхами знизилася за останні роки доволі суттєво і становить станом на 2022 рік близько 4%.

Експерти EastFruit вирішили проаналізувати, які країни найбільш успішні в умовах звуження світового ринку сухофруктів, а які втрачають частку ринку. Однак для початку потрібно оцінити, хто ж вони – лідери сухофруктового бізнесу?

Туреччина очолила список світових лідерів з експорту сухофруктів 20 років тому, змістивши на друге місце США. За останні п’ять років середня питома вага Туреччини в експорті досягала 19%, а у США було 11%. При цьому США продовжували втрачати частку ринку, а Туреччина її нарощувала. Турецькі виробники намагалися підвищувати якість продукції, що давало їм змогу отримувати вищу ціну. Крім того, Туреччина активно займалася реекспортом сухофруктів, закуповуючи їх в інших країнах.

У зв’язку з цим потрібно відзначити таку країну, як Німеччина, яка входила до п’ятірки лідерів з експорту сухофруктів, хоча їх сама практично і не виробляла. Це було можливо завдяки ефективній роботі з доопрацювання та брендингу сухофруктів, куплених в інших країнах світу. Тому найважливіше значення на цьому ринку відіграє ціна. До речі, питома вага Німеччини на ринку залишалася стабільною, попри зростання конкуренції.

Загалом перша п’ятірка лідерів: Туреччина, США, Чилі, Таїланд і Німеччина контролювали більш ніж половину (51%) світового експорту сухофруктів. Серед лідерів також були такі країни як: Китай, Іран, ПАР, Афганістан, Іспанія та Узбекистан.

Тільки в останні пару років Узбекистан зміг обійти Іспанію за обсягом експорту сухофруктів. Однак у зв’язку із загибеллю частини виноградників від морозів взимку 2023 року, очевидно, що обсяг пропозиції родзинок з Узбекистану може різко знизитися, що може негативно позначитися на позиціях країн у рейтингу найбільших експортерів сухофруктів.

Які країни наростили, а які зменшили експорт сухофруктів максимально за останні п’ять років, серед країн-лідерів?

Крім уже згаданої Туреччини, швидко нарощували експорт сухофруктів також Китай, Чилі, Афганістан та Узбекистан. У двадцятці лідерів не можна не відзначити високі темпи приросту експорту сухофруктів із Сербії. Найбільше ж зниження показав Таїланд, який експортує екзотичні для Європи сухофрукти. У другій десятці дуже різке падіння експорту відзначалося в Аргентини. Значно, хоч і несуттєво порівняно з обсягом, знизили експорт ПАР і США.

Нагадаємо, що йдеться про експорт у вартісному вимірі. З огляду на ж значні темпи доларів інфляції останніми роками, слід зазначити, що обсяги торгівлі знижувалися істотніше, ніж вартість поставок.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!