Як зупинка експорту зернових через українські порти Чорного моря вплине на курс гривні?

Джерело:  Цензор.НЕТ

У разі зупинки експортного морського зернового коридору Україна може втрачати щомісяця приблизно $1 млрд валютної виручки.

Курс гривні до долара США зміцнювався протягом усього жовтня. Проте в кінці місяця РФ заявила про вихід із зернової угоди і 30 жовтня Україна, через російську загрозу цивільним кораблям, вимушено призупинила морський експорт збіжжя. 31 жовтня судна з українською агропродукцією відновили вихід з одеських портів.

На тлі новин про вихід РФ із зернової угоди, котирування на чорному ринку пішли вверх і долар уже продають по 40 грн.

У вересні експорт агропродукції з України приніс $2 млрд валютної виручки, в тому числі на $1 млрд зернових було експортовано морем.

Чому зміцнилася гривня?

Досягнувши піку девальвації у вересні (43 грн/$) готівковий курс гривні до долара США взяв курс на зміцнення і на 29 жовтня досяг серпневих значень – 39,7 грн/$. Наразі готівковий курс менш ніж на 10% відрізняється від офіційного, який становить 36,6 грн/$.

Що повернуло курс гривні до рівня нижче 40 грн/$? Цьому є кілька причин, зокрема:

– Подолано дефіцит готівкової валюти

В серпні в Україні виник дефіцит готівкової валюти. Позабанківський валютний ринок є індикатором для готівкового валютного ринку в Україні, адже тут здійснюється 70% операцій населення із фізичною валютою. Відповідно дефіцит валюти призвів до девальвації гривні.

Причиною дефіциту стали проблеми з доставкою готівки з-за кордону на тлі високого попиту.

До війни готівкову валюту в Україну доставляли літаками, які здійснювали міжнародні рейси. З 24 лютого, після закриття авіаційного простору України для цивільних літаків, готівкову валюту в Україну почали завозити автомобільним транспортом. А це – довше, складніше та дорожче, в тому числі і через подорожчання страхування подібних операцій.

Для задоволення попиту на валютну готівку з початку вересня НБУ дозволив банкам продавати населенню весь обсяг безготівкової валюти, яку вони придбали з 13 квітня.

Окрім того НБУ щотижня почав проводити операції з обміну готівкової валюти на безготівкову. Граничний щотижневий обсяг операцій становив $100 млн.

Зорієнтувалися і банки, які збільшили обсяги ввозу валюти з-за кордону, адже, на тлі високого попиту, ця послуга стала більш рентабельною.

У таблиці від ICU показано обсяги ввезення валютної готівки в Україну – бачимо значне зростання у серпні та вересні. Зокрема, обсяги ввезення валютної готівки в серпні становили $509 млн, а у вересні – $721 млн. Найвищі показники з лютого 2022 року.

Гривня знову девальвує. Що буде з курсом після виходу РФ із зернової угоди 02

– Дозволено купівлю безготівкової валюти з подальшим відкриттям депозиту

21 липня НБУ дозволив банкам продавати населенню безготівкову валюту під розміщення на депозит від трьох місяців по офіційному курсу +1% (36,93 грн/$). Місячний ліміт було встановлено на рівні 50 тис грн.

За даними Forbes, за серпень-вересень населення купило безготівкової валюти у банків з подальшим розміщенням на депозити на $300 млн. У вересні чистий приріст валютних депозитів населення (з урахуванням відтоку) по банківській системі становив $51 млн.

30 вересня Нацбанк збільшив щомісячний ліміт на купівлю безготівкової валюти для розміщення на депозитах з 50 тис грн до 100 тисяч. Це ще більше зменшило попит на готівкову валюту, яку населення купувало для захисту заощаджень від інфляції.

Водночас з 21 жовтня почали закінчуватися терміни перших таких депозитів і частина отриманої населенням валютної готівки опинилася на ринку для перепродажу.

На безготівковому ринку – без змін

Попри стабілізацію і зміцнення готівкового курсу гривні у жовтні на 8%, ситуація на безготівковому ринку кардинально інша – попит і надалі перевищує пропозицію. Основну частку попиту генерацють, в першу чергу, імпортери.

Через зростання потреб імпортерів у валюті, Нацбанку доводиться щотижня додатково витрачати сотні мільйонів з резервів.

В жовтні НБУ продав з резервів $2 млрд порівняно з $2,75 млрд у вересні, $1,33 млрд у серпні та $1,2 млрд у липні. Проте обсяги інтервенцій залишаються набагато меншими, ніж у червні ($3,96 млрд) та травні ($3 4 млрд).

З початку війни для підтримки курсу Нацбанк продав на ринку $18,73 млрд та 1,79 млрд євро.

Попри значні обсяги вливань для підтримки курсу гривні, завдяки міжнародній фінансовій допомозі, валютні резерви України на 1 жовтня 2022 року становили $23,9 млрд. А до кінця року очікується їхнє збільшення до $26 млрд.

Як зупинка експорту зернових через українські порти Чорного моря вплине на курс гривні?

29 жовтня РФ заявила про вихід із “зернової угоди”, в результаті чого цивільні судна, які перевозять українське збіжжя, можуть бути обстріляні російськими військовими кораблями.

Офіційна причина виходу РФ з угоди – атаки дронами на судна Чорноморського флоту. Військові кораблі РФ, які знаходяться в Криму, є законною ціллю ЗСУ і неодноразово завдавали ректних ударів по цивільним об’єктах України та мирному населенню.

Враження військових кораблів ЧФ РФ – лише формальний привід для виходу із “зернової угоди”, адже ще раніше президент РФ Путін неодноразово висловлював незадоволення зерновим коридором і заявляв про необхідність обмежити вивезення українського зерна.

30 жовтня Україна вимушено призупинила експорт зерна з морських портів через блокування “зернового коридору” Росією. Пізніше, 31 жовтня, ООН, Туреччина та Україна погодили план переміщення на 31 жовтня 16 суден, які перебувають у турецьких водах, після того, як Росія призупинила свою участь у Чорноморській зерновій ініціативі.

Чи буде продовжено прохід суден із зерном з українських портів у напрямку Туреччини – невідомо.

За даними Мінекономіки, у вересні з України було експортовано агропродукції на $2 млрд. В тому числі через порти було відправлено на експорт збіжжя на $1 млрд.

Експорт егропродукції – майже половина всього експорту з України.

У разі зупинки експортного морського коридору Україна може втрачати щомісяця приблизно $1 млрд валютної виручки, адже обсяги зернових з портів не вдасться перенаправити залізницею на західні кордони через повну завантаженість цього маршруту.

Втрата половини валютної виручки від експорту української аграрної продукції зменшить обсяг пропозиції валюти на ринку і відповідно збільшить тиск на міжнародні валютні резерви НБУ, який буде змушений закривати попит додатковими інтервенціями.

На тлі новин про вихід РФ із зернової угоди і ризик припинення морського експорту українського зерна котирування долара США на чорному ринку пішли вгору – американська валюта за вихідні подорожчала і наразі продається по 40 грн.

Гривня знову девальвує. Що буде з курсом після виходу РФ із зернової угоди 03
Дані: minfin.com.ua 

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!