Як запобігти банкрутству фермерських господарств та водночас повернути довіру аграріїв до “Укрзалізниці” – експерт

зерновоз

Держава може запобігти хвилі банкрутств фермерських господарств, спричиненої здорожчанням експортної логістики й одночасним падінням цін на агропродукцію, якщо впровадить адресну соціальну послугу з гарантованого перевезення врожаю вагонами  державного оператора “Укрзалізниці” за фіксованою ціною до кінця маркетингового сезону. Ця послуга має бути привʼязана до чинних державних програм з підтримки фермерських господарств і надаватися адресно тим сільгоспвиробникам, які не мають власних вагонів, перебувають в найгірших фінансових умовах і ризикують збанкрутіти та бути поглинутими великими агрохолдингами. Цей механізм спроможний стати дієвим інструментом підтримки агровиробників та відвернути загрозу масових банкрутств через відсутність обігових коштів та невизначені перспективи діяльності, про що сьогодні заявляють асоціації агровиробників.  Таку думку висловив Юрій Щуклін, власник компанії “Вантаж+”, експерт ринку логістики, член Комітету з логістики Європейської бізнес-асоціації (ЄБА).

Він пояснив принцип надання послуги: в привʼязці до діючого в Україні механізму видачі дотацій аграріям на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар), держава спільно з “Укрзалізницею” можуть надати адресну допомогу агровиробникам у вигляді зобов’язань “Укрзалізниці” перевезти їхнє зерно за майбутніми контрактами. Але – за розумною ціною і за таким графіком, який дозволить “Укрзалізниці” зробити це з мінімальними виробничими витратами. І запровадити цей механізм варто до майбутньої посівної кампанії, пояснив експерт.

– Що я маю на увазі? Аграрій одержує “квиток” на свій вантаж із відкритою датою. А перевезення відбувається не в будь-який час, як він забажав, а саме тоді, на коли група сусідніх елеваторів, група сусідніх станцій, будуть спроможні консолідувати вантажі, їх навантаження та відправлення маршрутними поїздами. А “Укрзалізниця” вже сформує збірний маршрут, сформує зручний для неї час, та виконає їх консолідовану (гуртову) заявку, щоб їй було економічно вигідно і не витратно. Причому надання вагонів не повинно бути безплатним – надайте їх за теперішньою ціною, яка зараз сформувалася. Продайте “квитки” наперед. Якщо це зробити, фермери зрозуміли б, що у них є шанси продати цьогорічний урожай і що варто сіяти наступний. Бо головна проблема аграрія наразі – невизначеність, що сіяти та чи варто це робити взагалі. Коридори не відкриті, і з ринками ситуація незрозуміла. Але якби держава в особі “Укрзалізниці”  гарантувала фермеру перевезення, скажімо, 50 вагонів на місяць за сьогоднішньою ціною, за нормативною швидкістю, тоді він би відчув впевненість, що нічого поганого не станеться. Він би отримав визначеність: ось усе моє перевезення буде коштувати таку суму, я можу зараз контрактуватися з відкритою датою і призначати виконання контракту, щойно відкриється якийсь коридор, – аргументує Юрій Щуклін.

Експерт додав, що запровадження цієї послуги принагідно вирішить проблему залучення вагонів “Укрзалізниці”, які втратили попит аграріїв у 2023 році, та допоможе державному перевізнику повернути сталий сегмент клієнтів – агровиробників, які не мають свого власного транспорту.

– Сьогодні використання вагонів “Укрзалізниці” практично наближається до нуля, яку б ціну за оренду вони не пропонували. Результат останнього аукціону на право оренди вагонів державного перевізника – 4900-8600 гривні за один рейс. Хочу нагадати, що торік “Укрзалізниця” розігнала на аукціоні вартість оренди вагона до 228 тисяч гривень за рейс. Тобто ціна у 2023 році впала у 46,5 раза, а сільське господарство, яке стало донором торішніх доходів “Укрзалізниці”, цьогоріч зробило все можливе, щоб мати з державним перевізником мінімум справ. Тому для “Укрзалізниці” механізм адресного надання вагонів агровиробникам вирішив би її головну проблему – її репутації та довіри до неї та можливості мати з державним перевізником надійні партнерські відносини. Якби всі ті аграрії, які не мають свого власного транспорту, повернулися б з автомобільного та комерційного транспорту на державну залізничну компанію, цей сегмент аграрних виробників міг би стати її якірним клієнтом. Тобто “Укрзалізниця” знайшла б свою стійку вантажну базу, на яку могла б надійно розраховувати до часу свого реформування, – підсумував експерт.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!