Як визначити хімічний склад ґрунту?

аналіз грунту

Як визначити хімічний склад ґрунту.

⏩ Визначення показників та важливість проведення аналізу.

✔️ Фактори родючості ґрунту.

☝️ Правила відбору зразків

 

Головним завданням кожного аграрія є забезпечення оптимальних умов зростання культур та активного плодоношення. Щоб досягти таких результатів, необхідно періодично контролювати хімічний склад ґрунту. Це допоможе своєчасно помітити дефіцит елементів та запобігти наслідкам. Якщо ж вони вже присутні, тоді потрібно обов’язково робити аналіз грунту, щоб дізнатися про причину і знайти рішення для її усунення. У цій статті розповімо про процедуру детальніше.

Що входить до складу ґрунту?

Основну частину становлять мінеральні компоненти. Кількість може змінюватись в залежності від ділянки, але в середньому його показник знаходиться в межах 90-95%. Найчастіше основою є пісок (кварц).

аналіз грунту

Часто трапляється і вапняк. Якщо розглядати фізичні параметри, то ґрунт ділять на глину, мул та пісок. Крім них, до складу ґрунту входять органічні речовини. Це залишки рослинного чи тваринного походження.

Чинники, що впливають на хімічний склад ґрунту

Склад та властивості ґрунту залежать відразу від кількох факторів. Серед них:

  • умови вивітрювання;
  • тип ґрунтоутворюючих порід;
  • наявність мікроорганізмів;
  • рельєф місцевості.

Крім цього, вміст речовин змінюється внаслідок дій людини. Насамперед він залежить від особливостей землеробства, особливо способу обробки земель.

Важливість проведення аналізу хімічного складу ґрунту

Визначити хімічний склад ґрунту необхідно для того, щоб дізнатися про стан і підібрати відповідні добрива. Якщо цього робити, тоді ефективність землеробства може істотно знизитися.

аналіз грунту

Адже часто після посівів пропорції та зміст різних елементів змінюються. Через рік рослини не отримують необхідне живлення і не дають потрібний результат.

Що включає в себе хімічний аналіз ґрунту і які показники перевіряються?

Визначення складу ґрунту в лабораторних умовах виконується для вивчення його характеристик та перевірки рівня родючості. Для цього аналізуються одразу кілька показників. До них належать вміст мікроелементів, органічних речовин та макроелементів. Визначається також рівень кислотності та засоленості.

Методи проведення аналізу

Для визначення необхідних показників та характеристик родючих шарів професіонали використовують різні методи. Кожен із них спрямований на конкретну речовину.

лабараторія

Наприклад, у лабораторних умовах використовується гравіметричний, потенціометричний, кондуктометричний, титриметричний та фотометричний методи.

Основні фактори родючості ґрунту

Хімічний склад ґрунту визначає родючість. На нього можуть впливати різні фактори, які в сукупності визначають характеристики ґрунту. Родючим він буде тоді, коли всі ключові параметри будуть в оптимальному діапазоні. Основними є насиченість повітрям, здатність вбирати вологу, оптимальний рівень кислотності і високий вміст гумусу.

Як відібрати проби на аналіз?

Якщо хочете перевірити стан ділянки, передайте на експертизу зразки. Їх потрібно підбирати за схемою «конверту». 

аналіз грунту

Вона передбачає збір проб по центру, а потім із зон, які розташовані з боків. Проби потрібно поміщати у тканинні мішечки.

Як визначити, що входить до складу ґрунту?

Самостійно перевірити склад ґрунту ви не зможете. Щоб отримати точні дані щодо всіх складових, необхідно звернутися до професіоналів лабораторії МікроБіо Лаба. Тут є все потрібне обладнання для ретельних досліджень. Потрібно лише зв’язатися з менеджерами та домовитися про надання послуги.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!