Як війна та пандемія вплинули на сою та кукурудзу

микс

Пандемія та війна Росії проти України призвели до того, що основні сільськогосподарські товари досягли найвищих показників в історії. У березні минулого року соєві боби досягли $16,89 за бушель, що на 79,8% більше, ніж у досанітарний період, повідомляє Сanalrural.

Кукурудза коштувала $8,15 за бушель, що на 114% більше, ніж у той самий час. Однак вартість виробництва супроводжувала цю еволюцію.

Соєві боби наближаються до рівнів, близьких до $12-12,5 за бушель, у порівнянні з 15-16, які ми мали з часів війни до недавнього часу. Контракт, який зараз закінчується, все ще становить $15 за бушель. З цього моменту $14, $13.50 і, після другої половини, з $13 до $12 за бушель.

Що стосується коефіцієнта обміну наступного врожаю, то аналітики вважають, що він буде кращим порівняно з минулим, але гіршим порівняно з 2020/21 роком.

«Ця рентабельність прогнозується на рівні 21% валової рентабельності і, теоретично, 0% чистої рентабельності. Але рентабельність кукурудзи в 2021 році становила 64%, а в 2022 році – 55%. Це досить крутий перепад. Зараз важливо побачити, що відтепер коефіцієнт обміну значно покращується. Добрива переживають різке падіння цін на світовому ринку», – підкреслює аналітик Cogo Intelligence Карлоса Кого.

Він нагадує, що азот, фосфат і калій подешевшали на 45-65% у доларах. «Це призведе до дуже різкого падіння собівартості продукції наступного сезону врожаю кукурудзи та другого врожаю 2024 року. А рентабельність уже прогнозується близько 33%, тобто набагато вище нинішніх.

Щодо сої ситуація трохи тривожніша. «Ми маємо те, що ми називаємо ідеальним штормом. Сьогодні рентабельність сої в Серрадо (Бразилія), у валовому вираженні, падає до 13%. Зважаючи на те, що валовий прибуток соєвих бобів становив 62% у 2021 році та 53% у 2022 році. Чиста рентабельність сої в літньому врожаї дорівнює нулю, і прогноз на наступний рік такий самий», – каже Кого.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!